Nastavljeno suđenje Hrkalović, oštećeni ispričao kako mu je pretio Darko Elez

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je saslušanjem oštećenog nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, a sa njom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca.
Pored ostalog, optužnim predlogom Hrkalović se tereti da je nakon podnošenja krivične prijave ugostitelja i biznismena Želimira Kreštalice 1. decembra 2017. godine protiv osuđivanog kriminalca Darka Eleza, tadašnjem načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću tražila da stavi Eleza na mere tajnog nadzora. Na taj način su, Hrkalović i Šušnjić, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja i spreči da se prema njemu obave druge mere, poput tajne pratnje.
Na današnjem suđenju je svedočio oštećeni Kreštalica o pretnjama koje je dobijao od Eleza, zbog čega ga je prijavio policiji dva puta. Prvi put je, kako je naveo, sačinjena službena beleška a drugi put je podneo krivičnu prijavu.
Nakon par dana Kreštalica je, kako tvrdi, dobio informaciju da Elez zna da ga je on (Kreštalica) prijavio, zbog čega je Elez njemu ponovo pretio. Pretnje je, kako je objasnio, prvo dobijao preko drugih ljudi, a kasnije i telefonskim putem.
 
Oštećeni je sve prijavljivao policajcu G. R, a nakon prijave, Kreštalica je saznao da je policajcu zabranjeno da ga kontaktira.
 
Kreštalica je rekao da je dobio savet da se skloni iz Srbije na neko vreme, što je on uradio i sa porodicom otišao u Grčku.
 
Na aerodromu po povratku iz Grčke saznao je da "mu se nešto sprema na aerodromu", zbog čega je svoju porodicu pustio da pre njega izađe iz aerodroma.
 
Kreštalica tvrdi da kada je došao na pasošku kontrolu, policajci su ga odveli u posebnu prostoriju gde su ga zadržali i tada je, kako je, precizirao "proživeo psihičku torturu". Nakon četiri sata, pustili su ga sa aerodroma, ali čim je izašao i ušao u taksi, došla je interventna policija koja ga je takođe pretresla, kada je saznao da mu je policija "stavila NIK" (nadzor i kontrola).
 
Na pitanje branioca da li poznaje Hrkalović i Šušnjića, oštećeni je odgovorio da ih ne poznaje.
 
Sledeći svedok Bojan Ivković, koji je sačinio službenu belešku o pretnjama Eleza Kreštalici, rekao je da je predao belešku nadređenom G. R, a koji mu je tada rekao da je ovaj slučaj već prijavljen u Beogradu, zbog čega tu belešku nije zaveo u dnevni izveštaj.
 
Sledeće suđenje zakazano je za 25. oktobar.
 
Optužena Hrkalović, kao i bivši načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković, negirali se izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.
 
Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda. Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.
 
Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.
Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.
 
Pored gore navedenog, Hrkalović se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.
 
Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je sedam teških ubistava. Hrkalović se tereti i da je sa Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza tamo počinjenih krivičnih dela.
  • w/e

    13.09.2023 15:12
    Napredno
    Kartelska hijerarhija.
    Ucinio si nesto na stetu visokog predstavnika kartela, pa on naredjuje svojim podanicima (policiji) da te maltretiraju. Naravno, sve se desava unutar pravnih okvira i ovlascenja policije.
  • Magi

    13.09.2023 15:03
    Čak i da je osude na 5 godina, tretirace je kao da je u hotelu
    Bice u posebnoj jedinici u udobnosti kao da je kod kuce, ko ce moci da proverava da li izlazi napolje
    A posle godinu dana ce je pustiti da nosi nanogicu, i eto resen slucaj
    Ko je stradao stradao ona ce svoje "odraditi" i postavice je za nagradu sto je cutala negde na manje vidljivu poziciju
    Vrana vrani oči ne vadi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.