Uhapšeni poreski inspektori u Beogradu pomagali sumnjivim firmama da povrate porez

Sedam uhapšenih poreskih inspektora iz Beograda osumnjičeni su da su dve godine zloupotrebama i unošenjem lažnih podataka pomagali firmama da povrate porez.
Uhapšeni poreski inspektori u Beogradu pomagali sumnjivim firmama da povrate porez
Foto: Pixabay

Kako Blic saznaje, njihovi klijenti su bila preduzeća registrovana u Beogradu, čiji su vlasnici kineski državljani, koji praktično ne postoje. Iza tih firmi krije se organizovana kriminalna grupa, a poreski inspektori su ojadili budžet države za čak 124 miliona dinara.

Firme koje su se našle na ovom spisku "povlašćenih" mahom su registrovane na Voždovcu, međusobno su povezane i sarađuju, a pregledom ovih preduzeća u APR-u vidi se identičan modus operandi.

Vlasnici, kao i direktori ovih firmi su kineski državljani, a osnovni kapital ne prelazi 1.000 dinara.
 
Najstarija firma je registrovana 2018. godine, ali nijedna od njih nije poslovala pre 2022. godine. Njihovo poslovanje nije duže od godinu dana, to jest, zabeleženo je samo prošle godine.
 
Ove firme se mahom vode kao "nespecijalizovana trgovina na veliko i malo", ali jedna od njih je registrovana i za "gajenje jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka", piše Blic.
 
Ono što dodatno potkrepljuje sumnje da su ovi kineski državljani samo "fantomi", jeste i činjenica da su osumnjičeni poreski inspektori sačinjavali popisne liste magacina, navodili su da su prisutni bili i članovi komisije - kineski državljani, koji u tom trenutku nisu bili u Srbiji.
 
Iako se uvidom u zvanične podatke kineskih firmi ne mogu videti imena iz Srbije, iza njih, kako saznaje Blic, zapravo stoji organizovana kriminalna grupa sa sedam članova, na čijem čelu je A. O. (44), a koja je "pala" 21. avgusta, nepunih mesec dana pre hapšenja poreskih inspektora.
 
"Više javno tužilaštvo u Beogradu će u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom unutrašnje kontrole Poreske uprave Ministarstva finansija nastaviti rad na procesuiranju svih zloupotreba u državnom aparatu, sa posebnom pažnjom usmerenom na rad Poreske uprave, koja je kičma finansijskog sistema države", rekao je za Blic Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.
Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu je predložilio određivanje pritvora za zaposlene u Poreskoj upravi, osumnjičenih da su oštetili državni budžet za oko 124 miliona dinara.
 
To tužilaštvo je u saopštenju navelo da se oni sumnjiče za izvršenje više krivičnih dela "zloupotreba službenog položaja", te da je nakon saslušanja, predloženo određivanje pritv
  • Laki

    17.09.2023 08:20
    lakimicic@yahoo.com
    A tek sta se radi u Priboju i Prijepolju. Poneki privatnici se bahato ponasaju jaki su nikada nisu imali sluzbenu posetu poreskih inspektora. Ali su privatno cesti gosti tajkuna. koliko je ovde drzava ostecena sa muljanjem i vracanjem PDV
  • Aleksandar

    15.09.2023 15:32
    Sitno
    Za dve godine milion evra, slabo je to, tu nema para za nikog i eto robije, da je deset miliona evra e tu već ima za sve i eto nanogice. Malom lopovu se skida glava, a velikom kapa
  • Da su

    15.09.2023 10:10
    pomagali pinku bili bi unapredjeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.