Niško tužilaštvo odbilo da postupa po prijavama zbog femicida protiv sudija i tužilaca u Pirotu

Viši javni tužilac odeljenja za sprečavanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu je odbio da postupa po krivičnim prijavama koje je Autonomni ženski centar podneo protiv sudija i tužilaca.

Kako je saopštio AŽC, VJT u Nišu je prosledio ove prijave Višem javnom tužilaštvu u Pirotu. 

Viši javni tužilac je takvu svoju odluku doneo navodeći da je za postupanje po ovom krivičnom delu nadležno Više javno tužilaštvo u Pirotu. 

"Takva odluka višeg javnog tužioca ne bi bila sporna da Autonomni ženski centar nije podneo krivične prijave zbog sumnje da su sudije i tužioci iz Pirota učinili krivično delo iz čl. 361 KZ, a ne iz čl. 360 KZ. U skladu sa čl. 2 st. 1 tač. 3 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, krivično delo iz čl. 361 KZ spada u nadležnost Posebnih odeljenja viših sudova za sprečavanje korupcije", navode u AŽC.
 
Stoga je Autonomni ženski centar uputio dopis postupajućem tužiocu i "iskreno se nada da je u pitanju omaška, a ne namerno učinjena greška kako ne bi postupao po podnetim krivičnim prijavama". 
 
Podsetimo, AŽC je podneo ove prijave zbog femicida u martu ove godine kada je na gradskom šetalištu u Pirotu Sanju Manojlov nelegalnim pištoljem ubio njen bivši vanbračni partner koga je ona tokom 2021. i 2022.godine osam puta prijavljivala policiji pre nego što je protiv njega pokrenuta istraga pred tužilaštvom. Osim toga, sa njim je zaključen sporazum o priznanju, a nije mu određen pritvor. 

Osnovni sud u Pirotu odbio je da se izjasni o razlozima odbijanja mere pritvora, a Tužilaštvo se nije izjasnilo  o razlozima iz kojih se nije odustalo od zaključenog sporazuma o priznanju krivice. 

  • Nebitna

    15.09.2023 11:30
    Kakav hit, ubijes nekog, priznas i onda setas ulicama slobodno kao da se nista nije desilo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija