Transparentnost: EPS nezakonito uskraćuje informacije o predlogu mađarske kompanije

EPS nezakonito uskraćuje javnosti bitne informacije o navodima da je EPS razmatrao predlog mađarske kompanije "MVM group" da formiraju zajedničku kompaniju u koju bi bilo preneto 11 hidroelektrana.
Transparentnost: EPS nezakonito uskraćuje informacije o predlogu mađarske kompanije
Foto: 021.rs
To je saopštila organizacija Transparentnost Srbija (TS).
Prema navodima TS, ta organizacija od 26. maja pokušava da kod EPS proveri pomenute navode o osnivanju zajedničke kompanije sa "MVM group", a tek nakon četvrtog obraćanja je stigao odgovor da su ti podaci "nedostupni, jer bi davanje informacija otežalo ostvarenje opravdanih ekonomskih interesa između dve države".
Istaknuto je da su traženi dokumenti "poslovna tajna jer su tako označeni od autora dokumenta".
 
"Informacija koja je uskraćena, a naročito je značajna, jeste da li EPS ponudu mađarske strane tretira kao samoinicijativni predlog u smislu Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama", ocenio je TS.
 
Taj zakon, ukazao je TS, daje mogućnost da se na osnovu inicijative potencijalnog privatnog partnera formira zajedničko preduzeće ili drugi oblik javno-privatnog partnerstva sa preduzećem u vlasništvu Srbije, ali nalaže da se pre toga sprovede postupak nadmetanja, u kojem inicijator ne sme imati nikakvu prednost u odnosu na druge kandidate.
 
S druge strane, pozivanje na "zaštitu ekonomskih interesa" Srbije i Mađarske, a ne samo poslovnih interesa kompanija, ukazuje na moguće postojanje namere da se pri zaključenju ovog ugovora zaobiđe zakonska obaveza nadmetanja uz pozivanje na međudržavni sporazum, kao što je Vlada Srbije već učinila kod brojnih infrastrukturnih projekata, zaključio je TS.
  • Laloš

    15.09.2023 17:23
    Čerupaju sve. Kad se šetanje završi sve što će ostati su poderane cipele. A za nove nečete imati jer će prosečan račun za struju biti 150 evra.
  • Logika

    15.09.2023 17:00
    Dubravka, ministarka, ne prestaje da priča o solarnim i vetro parkovima. Kako izgleda kad nema vetra u Evropi, čuli smo ovih dana. O solarnim elektranama, reciklaži panela i ostalim manama ćemo tek čuti, sa zakašnjenjem. Kao i za MHE.
    Hidro elektrane spadaju u obnovljive izvore energije. Proizvodnja struje u njima je izbalansirana sa termo elektranama.
    Ukoliko neko želi da se odrekne 11 hidroelektrana, znači da nam one nisu ni potrebne. Ako nam hidroelektrane nisu potrebne, nisu nam potrebni i solarni ni vetro parkovi i treba prestati sa upotnom promocijom istih.
    U svakom slučaju, odreći se 11 hidroelektrana je ludost i niko dobronameran to ne bi uradio za zemlju i narod koji je u njih ulagao.
    I pitanje, ako je to dobro, zašto je tajna? Smišlja se "adekvatan" odgovor ili će ostati tajna?
    Hidroelektranama ne treba trgovati i one nikako ne mogu biti predmet trgovine.
  • dule

    15.09.2023 14:41
    Dule
    15.09.2023 • 12:44
    Sa cim oni ucenjuju Vucica kada on mora bukvalno da poklanja sve sto ova zemlja ima i da se neprekidno zaduzuje.On bukvalno radi sve protiv ove zemlje.



    Imenjace, otkud ti ideja da bilo ko mora da ga ucenjuje da bi on ovo radio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.