Od oktobra novo povećanje penzija, evo kako do precizne računice

Od 1. oktobra dolazi do povećanja penzija od 5,5 odsto, a postoji način da utvrdite koliko će vaš prihod biti uvećan.
Od oktobra novo povećanje penzija, evo kako do precizne računice
Foto: 021.rs

Kako piše portal Penzionisani.rs, ukoliko trenutno radite za minimalac i od oktobra treba da odete u penziju, ne možete očekivati više od 25.000 dinara, a sa platom od 70.000 to je čak preko 43.000 dinara.

Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i to platu od oko 50.000 dinara mesečno penzija bi od oktobra bila 31.117 dinara.

Za one koji su zarađivali 70.000 dinara sledovala bi penzija od 43.560 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 55.915 dinara.
 
Evo kako izgleda formula i kalkulator penzija
 
Postalo je opšte poznato da je kalkulator penzija izuzetno komplikovan.
 
Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna, ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija, što je i sasvim logično.
 
Visina penzije, praktično, jednaka je proizvodu ličnog i opšteg boda.
 
Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.
 
Od 1. januara 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu.
Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2023. iznosi 1.111,25 dinara.
 
Ali, tu je sada i nova usluga PIO Fonda e-kalkulator.
  • Ana

    09.10.2023 16:56
    Kome su dali povecanje
    Danas mi legla penzija, ni dinara nisam dobila vise isto kao prosli mesec????? 09.10.2023.
  • Dusan

    24.09.2023 11:45
    Ogromno
    Pa sa tim povecanjem mogu dva puta do Leskovca od sela ,da platim racune i da kupim lekove !jad i beda
  • Bora

    24.09.2023 11:30
    Para na paru ide
    I opet će budžovanske penzije da skoče a mi radnici po 2 hiljade. 40 godina sam vozio gradski bus, trpeo nervozne, bahate, pijane putnike, dok je neko uživao u kancelariji na izmišljenom radnom mestu i taj će opet bolje proći od nas radničkih penzionera! Treba drugačije davati plate-ko je učio škole, taj ima lakši posao a ne veću platu. Veće plate treba da idu na najteže poslove!!! Broj 1,rudari pa čistači, vozači i masa drugih teških zanimanja, bez kojih društvo zaista ne može da funkcioniše. Svi fakulteti džaba ako vozači ne prevezu te ljude do posla. Svi fakulteti džaba ako vodoinstalater nije osposobio česme da možete da se istuširate. To bi bila pravda. Sve ostalo je bajka, svidjalo se to nekom ili ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.