Počinje isplata uvećanih zarada: Danas medicinskim i stomatološkim tehničarima, a evo kad ostalima

Medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije danas će dobiti prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto.
Počinje isplata uvećanih zarada: Danas medicinskim i stomatološkim tehničarima, a evo kad ostalima
Foto: Pixabay
Kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, to je omogućeno nedavno usvojenim rebalansom budžeta Srbije za 2023. 
"Po ustaljenoj dinamici isplata zarada, oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja, kao što smo najavili i obećali. A, potom slede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti", rekao je on.
Mali je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, naveo da su na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojeni upravo predlozi zaključaka o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plata za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto.
 
Rebalansom budžeta je predviđeno da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti. 
 
Reč je o 143.862 zaposlenih u prosveti od kojih će oni zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobiti uvećane zarade 6. oktobra, dok će njih 1.514 zaposlenih u učeničkom standardu i još 2.416 u studentskom standardu dobiti prva uvećana primanja 13. oktobra, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama kao što su Zavod za sport, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i druge, 16, odnosno 10. oktobra i 1.664 negovateljica i medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti, takođe 10. oktobra. 
 
Mali je naglasio da u oktobru i penzionere očekuje povećanje penzija od 5,5 odsto, te da će svima njima, dodatno i ostatku javnog sektora, plate i penzije biti uvećane i u januaru 2024. godine.
  • SOKOL

    21.09.2023 10:50
    Sokol
    Lekari su odgovorni uce po 6 godina fakulteta i posle specijalizacija kada mislite njima da podignete i date realne plate kao zemljama u okolini pogledajte Sloveniju, Austriju Madjarsku, Ceska da ne pricamo o Svajcarskoj....
    Nasi mladi i stariji iskusni skolovani lekari su potrebi za nas narod.
    Zasto im ne date povisicu ili bolje receno zasluzenu platu.
  • Alfa

    20.09.2023 21:30
    Tako treba
    Vrlo je interesantno koliko je javnost ustvari neobavestena. Plata dr specijaliste je dva puta veca od plate med tehnicara a za tu razliku zamislite molim vas on ima samo dva fakulteta vise zavrsena ili drugim recima 10 godina skolovanja vise u odnosu na srednjoskolce. Koliko cenite doktore verovatno ce u buducnosti m.tehnicari dobiti i pravo na pecat i pravo na samostalan rad, jer doktora inace ima sve manje. Pa verovatno po narodnoj.. kakav narod takvi i strucnjaci. Nazalost jer licno mislim da zasluzujemo mnogo bolje ali kad to imamo ne znamo da cenimo
  • Mr Pit & 12 guslaca

    20.09.2023 17:26
    Без обзира на пол здравстени радник тражи повишену зараду!
    (Мр Пит & 12 'гуслача')

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija