Dačić za VOA: Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, tim povodom nije politički neutralna

Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu i tim povodom nije politički neutralna, izjavio je za Glas Amerike (VOA) ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
"Glasali smo za sve rezolucije koje su bile u Ujedinjenim nacijama i nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji gde se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje o neusaglašavanju Srbije sa odlukom Evropskog saveta o produžavanju embarga Rusiji zbog aneksije Krima i Sevastopolja 2014. godine.
Dačić, koji boravi u Njujorku kao član delegacije Srbije na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, istakao je da je pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta postalo značajna tema u međunarodnim odnosima.
"I onda se mi pitamo da li to važi i za naš slučaj, a očigledno ne važi. I onda vidite da tu postoje dvostruki standardi i aršini. I kad to pitanje postavite, morate da vodite računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, kada razgovarate o merama ili aktivnostima koje preduzimate na multilateralnom planu", rekao je Dačić.
 
On je rekao da sa sagovornicima sa Zapada nije razmatrao to što se Srbija još jednom nije usaglasila s embargom Rusiji.
 
"To je direktno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima", ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije.
 
Dačić je rekao i da misli da bi bila velika prednost za region da bude u članstvu EU, Da zemlje iz našeg regiona u relativno skorijem periodu postanu članovi EU. 
 
"Onda bi to moglo da deluje pozitivno na brojne konflikte i probleme koji postoje u regionu. A da li će se to desiti, mislim da u ovom trenutku niko ne može da da odgovor na takvo pitanje, jer su mišljenja iz država EU veoma različita", rekao je Dačić.
  • Жоржо Шаботић

    21.09.2023 00:07
    Овај човек што год дуже на власти све му дужи нос ,неподерљив ,незамењив,музички и политички надарен е једина му мана што до јуче пево само Слоби на увце ,а од јуче на свако увце
  • zztop

    20.09.2023 20:18
    Jovice dačiću ajd to ponovi pred bocan-hračljenkom ...
  • Banderaš

    20.09.2023 18:35
    Gi gu ga
    A na kom jeziku su razgovarali!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.