Škole dobile uputstvo: Kako prepoznati i podržati učenike sa posebnim sposobnostima

Ministarstvo prosvete uputilo je školama Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja i vaspitanja učenika i učenica sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima.
Škole dobile uputstvo: Kako prepoznati i podržati učenike sa posebnim sposobnostima
Foto: Pixabay
Stručno uputstvo se donosi u cilju podrške školama u identifikaciji, praćenju i podsticanju učenika sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima kako bi se obezbedili jednakost i dostupnost obrazovanja svoj deci, raznovrsni oblici učenja, nastave i ocenjivanja kojima se izlazi u susret različitim potrebama, ali i razvila motivacija za učenje i podigao kvalitet obrazovnih postignuća talentovanih i darovitih učenika.
Ono ukazuje na oblasti i načine ispoljavanja izuzetnih, odnosno posebnih sposobnosti, posebne obrazovne i vaspitne potrebe koje proizlaze iz izuzetnih sposobnosti, na svrhu i principe njihovog valjanog prepoznavanja, kao i na načine pružanja podrške učenicima sa izuzetnim sposobnostima u redovnoj nastavi, ali u vanškolskom kontekstu.
Utvrđen je način vođenja evidencija i izrade plana tranzicije za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i načini pružanja podrške nastavnicima i roditeljima i praćenja efekata prepoznavanja i podrške učenicima sa izuzetnim sposobnostima u osnovnom i srednjem obrazovanju, navelo je Ministarstvo. 
  • Prosvetar

    24.09.2023 02:54
    Važno je da su propisali način vođenja evidencije. Piši za IOP, piši za darovitu, piši kad ko kihne! Šta uradiše sa prosvetom sram da ih bude. Kome šta padne na pamet, samo šalji. I ti sad plivaj u odeljenju sa 32 đaka!
  • Olja

    21.09.2023 19:48
    Moje nadareno dete, ovogodišnji đak generacije u osnovnoj školi,još nije udostojeno dodele tableta, za koji smo dobili papir i potpisali kao da smo ga preuzeli uz obećanje da će biti organizovana dodela za sve đake generacije na nivou Beograda!Vrednoj deci i požrtvovanim nastavnicima ne trebaju uputstva kako da uče oni to odlično znaju i rade,nego nagrada za trud,rad,odricanje,požrtvovanje!!!
  • Deda

    21.09.2023 13:50
    Vratite Pomoćna odelenja da deca sa posebnim potrebama ne ometaju drugu decu u učenju i razvoju. Trče, galame, pevaju...Ima li ko razuman da ovo ispravi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija