DRI našla greške od 725 milijardi: Svaki peti dinar na javne nabavke potrošen uz kršenje procedura

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović izjavio je danas da je DRI u 2022. godini uradila 284 izveštaja o reviziji i objavila 250 poslerevizionih izveštaja.
DRI našla greške od 725 milijardi: Svaki peti dinar na javne nabavke potrošen uz kršenje procedura
Foto: Pixabay
Kako dodaje, subjektima revizije dala je 2.743 preporuke i podnela 145 prijava, od čega 109 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 29 prijava za privredni prestup i sedam krivičnih.
Pejović je, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio Izveštaj o radu DRI za 2022. godinu, rekao da je podneto 40 informacija tužilaštvima, pravobranilaštvima i drugim nadležnim organima.
U Izveštaju o radu DRI navodi se da su tokom revizija sprovedenih u 2022. godini državni revizori kod subjekata revizije utvrdili greške u finansijskim izveštajima u iznosu od 725 milijardi dinara i nepravilnosti u poslovanju u iznosu od 31 milijardu dinara.
 
Pejović nije precizirao koliko subjekata revizije je u pitanju, zato što se, kako je naveo, neki od njih ponavljaju po nekoliko puta. 
 
On je rekao da se od 31,1 milijardu dinara utvrđenih nepravilnosti u poslovanju  na javne nabavke odnosi "28,33 milijarde, stavke u bilansu stanja 1,23 milijarde, rashode i izdatke 1,22 milijarde, prihode i primanja 165,08 miliona dinara, na ostale nepravilnosti 29,39 miliona, na obaveze 14,12 miliona i na pripreme i donošenje finansijskog plana 3,96 miliona dinara“.
 
Govoreći o javnim nabavkama, Popović je naveo da su, prema podacima do kojih su došli, u Srbiji u 2020. i 2021. godini zaključeni ugovori u iznosu od 935,89 miljardi dinara.
 
Istakao je da je DRI "revidirala javne nabavke u iznosu od 150 milijardi dinara i utvrdila nepravilnosti u iznosu od 28,33 milijardi dinara".
 
On je rekao i da su 2022. godine Grad Beograd, Novi Sad i "Elektomreža Srbije" imali dve trećine vrednosti ugovorenih javnih nabavki koje su državni revizori revidirali.
 
Pejović je istakao da je "svaki peti dinar u javnim nabavkama, koje su državni revizori revidirali u 2022. godini, potrošen uz kršenje nekih procedura".
 
Prema njegovim rečima, situacija oko javnih nabavki u lokalnim samoupravama je "nešto sređenija nego u preduzećima, gde su utvrđene mnogo veće greške".
U Izveštaju o radu DRI navedeni su efekti ostvareni postupanjem subjekata revizije po preporukama koje je dala ta institucija u periodu 2020 - 2022. godine, na osnovu kojih je "u budžet Republike Srbije vraćeno 9,62 milijarde dinara".
 
Pejović je rekao da je "897 miliona dinara iz budžeta Srbije obezbeđeno za rad DRI, prvenstveno za plate".
 
"Kad to uporedimo sa ovim efektom, to znači da je na svaki uloženi dinar iz budžeta Srbije radom DRI budžetu vraćeno 11 dinara", rekao je Pejović.
  • Finansista

    22.09.2023 09:10
    Eh, kad bi...
    "DRI našla greške od 725 milijardi..."
    - Još kad bi našli i "grešnike" koji su straćili tolike pare...
  • /

    22.09.2023 09:02
    /
    eh javne nabavke.
    evo me u firmi kojoj su italijani od muke jos pre par meseci poslali svoje revizore da vide gde curi para.
    nisu se na vreme setili da direktora iz pozarevca i njegove kolege prvo posalju na lekarski pregled kako bi ustanovili srpsku hronicnu bolest-kleptomaniju.
  • Aleksandar

    22.09.2023 08:53
    Može im se
    Dobro, odradili su veliki posao, pronadjeni su pocinioci... interesuje me hoce li predsednik reagovati ili ce i dalje da nastave sa takozvanim "greškama"?! Da li opet narodu mažete oči, ili ćete ovog puta biti strožiji i skloniti bagru. To su pare gradjana, frljaju se sa milionima....
    Predsednice, citate li Vi izvestaje DRI. Da li ima u tom vašem kabinetu, neko da Vam prenese izvestaj od DRI?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.