DRI u Školi za vaspitače: Nenaplaćeni dugovi sa sudova i nezakonito nagrađeni članovi komisija

Uvećani koeficijenti, nezakonite naknade komisijama, nelegalna nekretnina i nenaplaćeni dugovi neki su od propusta koje je DRI otkrila u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača.
DRI u Školi za vaspitače: Nenaplaćeni dugovi sa sudova i nezakonito nagrađeni članovi komisija
Foto: 021.rs

Revizor je objavio svoj izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja ove novosadske visoke škole za 2022. godinu, sa više zaključaka o kršenju zakona.

Konkretno, DRI pominje dva miliona dinara koji su potrošeni mimo propisa i to primenom većih osnovica za plate, ugovaranjem poslova za koje već postoji zaposleni u školi i isplatom nezakonitih naknada i nagrada. Škola je u toku revizije ispravila neke od uočenih nepravilnosti u svom radu, dok je za ostatak dužna da u roku od 90 dana izvesti revizora u odazivnom izveštaju.

U postupku revizije, utvrđeno je da je Škola u januaru 2022. godine isplatila svojim zaposlenima platu za decembar 2021. godine, a koju je obračunala po pogrešnoj osnovici - po onoj koja se primenjivala tek od plate za januar 2022. godine. Primenom veće osnovice od one koju je Vlada propisala Škola je u 2022. godini bespravno potrošila najmanje 420.000 dinara - 362.000 dinara na ime zarada, a 58.000 dinara na ime socijalnih doprinosa.
 
Najmanje 453.000 dinara javnog novca potrošeno je za plaćanje neosnovanih naknada članovima komisije za sprovođenje konkursa za upis studenata u junu prošle godine, iako zakon ne predviđa nikakvu naknadu za ovaj posao. Najmanje 327.000 dinara isplaćeno je članovima komisije za samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta studijskih programa i komisije za izradu dokumentacije za akreditaciju, a kojima takođe po slovu zakona ne pripada naknada.
 
Još 729.000 dinara potrošeno je za nagrađivanje zaposlenih sa po 10.000 dinara povodom Dana Škole, iako zakon zabranjuje ovakvo nagrađivanje zaposlenih. Naime, zakon prepoznaje samo jubilarne nagrade i novčane nagrade za decu zaposlenih.
 
Škola je u 2022. godini uvećala koeficijente za plate rukovodiocima i to direktoru za 20 odsto, pomoćniku direktora za 10 odsto, a sekretaru škole i rukovodiocu finansija za osam odsto. I dok su ova uvećanja po zakonu, Škola je prekršila propise kad je odlučila da koeficijent za četiri odsto uveća i rukovoditeljki studentske službe, koja nema pravo na uvećanje. Tako je protivpravno potrošeno još 60.000 dinara.
 
Državna revizorska institucija uočila je greške u načinu na koji ova ustanova dogovara i plaća poslove. Veći deo ugovora o delu i ugovora o autorskom honoraru Škola je zaključila kad je izvršenje tih poslova već bilo u toku - tako je nekoliko ugovora zaključeno 8. decembra, a poslovi su obavljani mesecima unazad. 
 
Imali su ugovor o autorskom honoraru datiran na 5. septembar, kad su usluge već uveliko bile pružane. Ovi poslovi mahom su se odnosili na plaćanje omota za diplome ili nabavku indeksa za studente.
 
Vrlo je problematična situacija koju Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača ima sa koeficijentima zaposlenih i to zbog nereakcije države. Naime, u Školi rade pojedini visokoobrazovani ljudi koje Vladina Uredba o koeficijentima uopšte ne prepoznaje - ne postoje za njihova radna mesta. U takvoj situaciji je 18 zaposlenih u ovoj Školi, za koje je koeficijent zarade određen u skladu sa njihovom stručnom spremom, a ne sa dokumentom koji bi ovo pitanje trebalo da reguliše. 
 
Ovaj problem prisutan je godinama, čime Vlada Srbije faktički ove ustanove stavlja u nezakonit položaj. 
 
"Ukazujemo da Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama nisu propisani koeficijenti koji se primenjuju za obračun i isplatu plata zaposlenih u akademiji strukovnih studija, visokoj školi i visokoj školi strukovnih studija, a nazivi pojedinih radnih mesta, u delu ove uredbe koji se odnosi na više i univerzitetsko obrazovanje, nisu usaglašeni sa nazivima utvrđenim Uredbom o katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, iako su ove ustanove osnovane u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, kojim su pored ostalog, propisana i radna mesta za obavljanje obrazovne delatnosti", stručno ovaj problem definišu revizori.
 
Ali ono što jeste isključivo propust Škole je naplata višegodišnjih dugova. U ovoj ustanovi su dve bivše zaposlene u periodu od četiri godine dokazano zloupotrebljavale položaj i prisvajale novac, koji još uvek nisu vratile. Presudama Višeg i Apelacionog suda od 2017. godine okrivljene su nekadašnja šefica računovodstva i finansijska referentkinja i to za zloupotrebu položaja u periodu od 2009. do 2012. godine, a oštetile su Školu za skoro sedam miliona dinara.
 
Iako su ovaj iznos morale da isplate Školi u roku od šest meseci, one to nisu učinile ni nakon šest godina - ali se ni Škola nije potrudila da pokrene prinudnu naplatu.
 
Budući da Škola nije tražila prinudno izvršenje, niti je pokrenula parnicu za naplatu do punog iznosa, preporuka DRI je da se ustanova obrati pravobranilaštvu.
 
Od čega Škola najviše zarađuje?
 
Ono što su prihodi obrazovne ustanove formalno se zovu prihodi od prodaje dobara i usluga iz okvira sopstvene delatnosti. To su, zapravo, naplate troškova upisa, školarine, ispita, overe semestra i prijave mastera, sve od čega je Škola u 2022. godini prihodovala nešto više od 26 miliona dinara. Ubedljivo najviše se "zaradi" od naplate školarina - 15 miliona dinara godišnje, budući da je školarina za samofinansirajuće studente na osnovnim studijama 65.000 dinara, dok je na masteru 80.000 dinara.
 
Revizor je otkrio i da Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača ima nelegalizovan stan u društvenoj svojini, koji izdaje u zakup po pogrešnoj zakupnoj ceni. Reč je o stanu od 38 kvadrata koji je evidentiran u poslovnim knjigama Škole, ali ne i u katastru i za koji je u 2022. godini evidentiran prihod od uplata zakupnine u iznosu od 62.000 dinara.
 
Škola godinama nije usaglašavala visinu zakupa po zakonu, već po starijem i sada nevažećem obračunu koji datira iz 2016. godine, a nekretnina je ušla u postupak ozakonjenja tek 15. juna ove godine.
Šta je Škola preduzela u toku revizije?
 
Nekoliko nepravilnosti otklonjeno je u toku same revizije. Škola je dovela u red prijem faktura od svojih dobavljača, pravilno evidentira transferna sredstva, prihode i rashode, a primenjuje i pravilnu osnovicu za plate.
 
Ispravljena su nepravilna knjiženja vrednosti imovine, ali Škola je i dalje dužna da DRI u roku od 90 dana podnese odazivni izveštaj i navede šta je još ispravljeno od uočenih nepravilnosti.
  • Sramota

    14.12.2023 09:02
    Ološi
    Ne znam odakle da počnem... tako da me ovo uopšte ne čudi. Treba ih pročešljati dobraaano.
    Organizacija bilo čega u školi je nula, samo gledaju kako da iskamče pare od studenata, samo čekam da počnu i vazduh da naplaćuju... O 'studentskoj' službi da ne govorim...nestručne i drske, većinu radnog vremena samo ispijaju kafe i ogovaraju, osim divne Jelene; profesori iskompleksirani i nezainteresovani, od njihovog raspoloženja zavisi da li će student položiti ispit.... Čast izuzecima, naravno.
    Svi su u nekim rodbinskim odnosima, по бабине линије. I kada ima osnova za suspenziju, ništa se ne uradi povodom toga.. sramota!
    Ima tu još mnogo propusta, nažalost.
  • Hm...

    21.08.2023 08:43
    Revizori imaju platu oko 300.000,00 dinara + razni bonusi da ne bi došli u iskušenje da prime mito...
  • Liman

    18.08.2023 14:46
    Bravo
    Napkon bar neko u ovoj drzavi da radi svoj posao,
    Sada bi isto tako bilo lepo da se da povisica revizorima koji su obavili svoj posao,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti