Zgodna rupa u zakonu koja omogućava funkcioneru da "prijatelj" finansira školovanje njegove dece

Nepostojanje precizne defincije šta je poklon u Zakonu o sprečavanju korupcije daje mogućnost zloupotrebe odnosno podmićivanje javnih funkcionera.
Zgodna rupa u zakonu koja omogućava funkcioneru da "prijatelj" finansira školovanje njegove dece
Foto: Pixabay

Kako podseća N1, bivši predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić uhapšen je zbog navodnog primanja mita. On se branio time da novac za koji se veruje da potiče od mita u stvari bio poklon za svadbu.

S druge strane, bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali je priznao da školovanje njegovo troje dece plaća prijatelj koje iznose 60.000 evra godišnje, zbog čega je Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula postupak provere imovine i prihoda jer nije naveo podatke o novcu za školarinu. I nije završio u sudnici.

Iako ova dva slučaja imaju sličnosti, ishodi su potpuno različiti, a nameće se pitanje šta bi bilo da su se pomenuti investitori pojavili na svadbi i darovali novac kao poklon.
 
Zakonu o sprečavanju korupcije nalaže da se prijavljuju pokloni koji su "u vezi sa vršenjem funkcije", to jest zabranjuje da se oni primaju, osim prigodnih i protokolarnih.
 
Prigodni i protokolarni pokloni su u zakonu definisani tako da se odnose samo na ono što se zaista dešava u sklopu vršenja javne funkcije, poput poklona drugih državnika predsedniku naše države ili poklon koji će neki ministar prosvete dobiti prilikom susreta u nekoj seoskoj školi.
 
Nejasno je šta sve obuhvata vezu s vršenjem funkcije
 
S druge strane, kako za N1 navodi Nemanja Nenadić, pogramski direktor organizacije Transparentnost Srbija, ne postoji definicija šta se sve smatra da jeste u vezi sa vršenjem funkcije. 
 
Kako kaže, opšte je pravno pravilo da se u slučajevima kada postoje neke obaveze koje su nejasno definisane one moraju tumačiti u korist obveznika, koji može postati okrivljeni zbog kršenja pravila.
 
"Tako, veoma vredan dar koji funkcioner ili član njegove porodice dobije u privatnim odnosima, nekim vidljivim povodom ili bez njega, ostaje ispod radara, bez obzira na to što bi krug 'prijatelja' možda bio značajno uži da nije reč o osobi koja može da uzvrati zahvalnost o trošku poreskih obveznika", kaže Nenadić za N1.
Školovanje, lečenje, pomoć familiji
 
"Na primer, ako 'prijatelj' plati kao školarinu potomcima funkcionera nekoliko desetina hiljada evra, vrednost imovine funkcionera se ni za dlaku neće promeniti na kraju godine, samo će izbeći troškove koje bi inače imao", navodi sagovornik N1.
 
Ista stvar važi i u slučaju plaćenog odmora na dalekim destinacijama, ustupanja jahte ili aviona, plaćene lične promocije u medijima, održavanja privatne vile, računa za proslave u restoranima i bilo koja druga usluga koja donosi nekakve koristi funkcioneru, a ne povećava mu vrednost imovine. To važi za operacije ili neki drug vid lečenja. U pitanju su sume koje mogu ići i do nekoliko stotina hiljada evra.
  • zztop

    22.09.2023 17:00
    Kad toliko mogu prijatelji možete tek misliti šta mogu kumovi , hahaha
  • Ja tebi, ti meni

    22.09.2023 16:03
    Nema
    Nema tog prijatelja koji će ti plaćati 60 hiljada evra samo zato što si mu prijatelj. Nema nigde. Postoji samo sistem ja tebi, ti meni. U svakoj državi bi ovakav prijatelj morao da dokaže odakle mu novac, koji su mu motivi. Niko nikom ne daje ništa na lepe oči, sve ima svoju cenu. A sve na račun i štetu države.
    Treba li se čuditi što nam je ovako kako je, i što je narod izgubio poverenje u sve, a moral više ne postoji?
  • @kiza

    22.09.2023 14:21
    razuma bez
    Zaboravio si samo da napomenes, da se u "prokletoj" americi "koja nas je bombardovala" lobiranje mora prijaviti, odnosno, javnost mora da zna da funkcioner dobija novac, mora da zna zbog cega funkcioner taj novac dobija i od koga... Ako se to ne zna, a uhvate te, odoste i ti i "prijatelj" na dug odmor u neko od federalnih odmaralista...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.