Infrastruktura Železnice Srbije i Francuska nacionalna železnica potpisale sporazum o partnerstvu

Infrastruktura Železnice Srbije, Francuska agencija za razvoj i Francuska nacionalna železnica potpisali su sporazum o partnerstvu.
Infrastruktura Železnice Srbije i Francuska nacionalna železnica potpisale sporazum o partnerstvu
Foto: 021.rs

Cilj je modernizacija železničke infrastrukture Srbije, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tim sporazumom Francuska agencija za razvoj odobrila je subvenciju od pola miliona evra.

Potpisivanju su prisustvovali predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić i francuski ministar spoljne trgovine Olivijea Bešta.
 
U skladu sa identifikovanim prioritetima za uspešan razvoj srpske železničke mreže i usluga, eksperti Francuske nacionalne železnice podržaće kolege iz Infrastruktura železnica Srbije, tako što će sa njima podeliti svoje iskustvo u održavanju infrastrukture i unapređenju upravljanja železničkim stanicama.
 
Ova saradnja će ići ruku pod ruku sa implementacijom Projekta modernizacije železničkog sektora Srbije, višegodišnjeg programa investicija i tehničke pomoći u vrednosti od 400 miliona evra, koji zajednički podržavaju Francuska agencija za razvoj  i Svetska banka.
 
Brnabić je istakla da sporazum predstavlja primer posvećenosti Srbije održivom i efikasnom saobraćaju.
 
"Radujemo se što imamo francusku ekspertizu i finansijsku podršku na ovom putu ka modernizovanom i efikasnom sistemu železnice, koji služi potrebama naših građana i kompanija", rekla je Brnabić.
Bešt je naglasio da je "pokretanjem ambicioznog investicionog programa za modernizaciju železničke infrastrukture Srbija dala prioritet efikasnom i niskougljeničnom načinu transporta. Izbor koji je Srbija učinila govori ovelikoj ekspertizi koju Francuska ima u oblasti saobraćaja".
 
Direktor kancelarije Francuske agencije za razvoj za Zapadni Balkan Arno Dofen dodao je da je ovo potpisivanje je još jedna značajna prekretnica u misiji Agencije da podrži Srbiju i njenu Zelenu agendu.
  • w/e

    22.09.2023 11:42
    cool
    Da malo diverzifikujemo kradju, sada ne mozete reci da su se na zeleznici samo Rusi oparili.
  • Miki

    22.09.2023 09:58
    Jugoslavija je sve sama proizvodila, od metala, sina, lokomotiva, ...sve.
    Sto je joa gore - vecina tih fabrika je bila i ostala u Srbiji ali su propale, izjedene od korupcije, pa sada moramo sa pitamo francuze da nam peodaju svoju pamet. A setimo se kako su nas bombardovali i sta je bivsi im predsednik Širak govorio o Srbiji i Srbima. Nikada se nećemo opametiti
  • /

    22.09.2023 09:17
    /
    znaci da je onaj zastoj brzog voza bio nameran.
    tako je i air srbija folirala probleme sa paketima da bi taj deo prodali grcima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.