Izvori u Briselu: Ambasadori EU razmatraju "dalje pogoršanje krize na Kosovu"

Ambasadori članica EU razmatraju u Briselu "dalje pogoršanje krize na Kosovu" posle sukoba kosovske policije s naoružanom grupom Srba u selu Banjska, na severu Kosova.
Izvori u Briselu: Ambasadori EU razmatraju "dalje pogoršanje krize na Kosovu"
Foto: Beta/AP
U tom sukobu su poginuli kosovski policajac i četvorica napadača.
Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano je prethodno saopštio da je to deo političko-diplomatskih postupaka i kontakata "s ciljem da se ustanovi šta se tačno dogodilo i koje akcije će zemlje Unije preduzeti s tim u vezi".
Stano je predočio da dok se ne završi zvanična istraga i ne prikupe sve činjenice EU ne želi da se izjašnjava, donosi ocene i osuđuje moguće organizatore i vinovnike nasilja.
 
Rekao je da još uvek traje istraga kosovske policije kojoj Euleks i Kfor pružaju pomoć na njen zahtev.
 
"Nužno je da ustanovimo ko je organizovao, a ko je izvršio ovaj teroristički napad, a odgovorne bi onda trebalo privesti pravosudnim organima", rekao je Stano.
Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je naveo da "Euleks u skladu sa svojim mandatom radi sve što može da bi pružio podršku kosovskoj policiji ukoliko to ona zatraži".
 
Po rečima Stanoa, šef misije Euleksa na Kosovu, general-major italijanskih karabinijera Đovani Pjetro Barbano je u stalnoj vezi s Borelom i obaveštava ga o svim saznanjima.
 
Stano je dodao da je EU u stalnoj vezi s učesnicima dijaloga Beograd-Priština i još jednom naglasio da je, "kada su u pitanju teroristički napadi, najvažnije obaviti potpunu istragu i ustanoviti ko snosi odgovornost".
  • Misirac

    27.09.2023 00:15
    Što pre smeniti Vučića, i da Srbija zatraži vojnu pomoć od Rusije i da se učlani u BRIKS. Ovi iz EU su krivi za pogibiju Srba na Kosovu
  • Марица

    26.09.2023 20:13
    Једино да подигну Кинески Зид и развуку бодљикаву жицу око Србије и направе гето ,за друго и нисмо,Мађарска је већ то урадила
  • zztop

    26.09.2023 19:09
    A šta vulin ima da kaže preko svoje partijce ... nego jel dobro onom prevodiocu iz kuršumlije što se onesvesti u ključnom trenutku pa nismo čuli šta bi sa ranjenim ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija