SAD pozvale Srbiju da povuče snage nagomilane kod administrativne granice sa Kosovom

SAD pozivaju "Srbiju da povuče snage" koje se nalaze "na granici sa Kosovom", izjavio je večeras portparol Bele kuće.
SAD pozvale Srbiju da povuče snage nagomilane kod administrativne granice sa Kosovom
Foto: 021.rs
"Pratimo velika pomeranja srpske vojske uz granicu sa Kosovom koja obuhvata i do sada neviđeno postavljanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica. Smatramo da je ovo veoma destabilizujući razvoj događaja", rekao je Kirbi na konferenciji za medije, prenosi Glas Amerike.
Kirbi je, međutim, istakao da nema detaljnije obaveštajne informacije o tome šta je cilj gomilanja trupa.
"To pratimo, vidimo, i o tome govorimo danas da bismo stavili do znanja koliko smo zbog toga zabrinuti. Međutim, ne mogu u ovom trenutku da govorim o stvarnoj nameri. Ali je to jedan od razloga što smo želeli ovo jasno da pomenemo danas, da javnim komentarima potkrepimo razgovore iza zatvorenih vrata, da pozovemo Srbiju kroz diplomatske kanale da povuče te trupe, jer su njihov sam obim, veličina i prisustvo destabilizujući sami po sebi i zabrinjavaju ljude, uključujući i nas", rekao je.
 
Kirbi je potvrdio da je državni sekretar Entoni Blinken pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da izrazi našu zabrinutost zbog ovih incidenata i da istakne nužnost hitne deeskalacije i povratku dijalogu".
 
"Svi koji su umešani u napad moraju da budu izvedeni pred lice pravde. Znamo da Kosovska policija istražuje slučaj. Očekujemo da to bude temeljna, sveobuhvatna i transparentna istraga i pozivamo i srpske vlasti da pomognu u njoj", kazao je Kirbi.
 
Komentarišući moguću umešanost Srbije u napad na Kosovu, Kirbi je odgovorio da je u toku aktivna istraga.
 
"Očigledno želimo da vlasti Srbije učestvuju u toj istrazi. I druga stvar o kojoj sam govorio jeste da obim napada, broj vozila i vrste municije i oružja svakako ukazuju na prilično visok nivo sofisticiranosti, resursa i obuke", rekao je.
 
Kirbi je potvrdio ono što je najavljeno iz sedišta NATO ranije danas da će "u svetlu najnovijih događaja KFOR pojačati prisustvo na severu Kosova i u delovima pored granice u nameri da osigura stanovništvo i da ispunjava svoj mandat obezbeđivanja sigurnosti".
 
Naveo je i da je Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je razgovarao sa premijerom Kurtijem i ovim događajima i važnosti dijaloga.
 
"Pored naših diplomatskih napora, Sjedinjene Države rade zajedno sa saveznicima u NATO kako bi se odgovorilo na pokušaje da se destabilizuje Kosovo i ugrozi bezbednost građana", dodao je.
Podsetimo, doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je podneo ostavku na tu funkciju, potvrdio je danas da je bio sa grupom Srba sa Kosova i Metohije koja se kod sela Banjska sukobila sa kosovskom policijom.
 
Njegov advokat Goran Petronijević naveo je da smatra da nema mesta za vođenje bilo kakvih postupaka protiv Radoičića i ostalih Srba, kao i da na njihovoj strani "nema apsolutno nikakve odgovornosti".
 
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Milan Radoičić, koga je Priština optužila da je organizovao sukob Srba sa KiM sa kosovskom policijom u Banjskoj, morati da se odazove srpskim organima.
  • savremenik

    30.09.2023 17:15
    Za pamćenje
    Eto primera kako se od vrhovnog komandanta postaje kaplar, jedva.
  • Skoro kao strateg

    30.09.2023 10:28
    @Joco
    Zemljače, ako imaš ikoga bliskog iz Krajine onda znaš da su Slobini bezbednjaci prvo napravili paniku i pokrenuli panično pakovanje i odlazak stanovnika a onda su otišli među borce i rekli im da su njihive porodice spakovane i krenule da odlaze.
  • Izvidjac Futog

    30.09.2023 10:20
    Tragedija
    Tragedija našeg naroda na Kosovu ulazi u poslednji čin.To je to.The end sto bi rekli oni koji su je osmislili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.