NATO odobrio dodatne snage za Kosovo

NATO je danas saopštio da je odobrio dodatne snage zbog jačanja napetosti na severu Kosova i pozvao "sve strane na hitnu deeskalaciju".
NATO odobrio dodatne snage za Kosovo
Foto: Beta/AP
"Uvek ćemo osiguravati da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat", navedeno je u saopštenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koje prenosi RSE.
Na severu Kosova ponovo se stanje pogoršalo zbog sukoba policije i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedelju, 24. septembra, kada su poginuli jedan policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.
Posle današnjeg sastanka Severnoatlantskog saveta o stanju na Kosovu, saveznici su, po saopštenju, izrazili duboku zabrinutost zbog jačanja napetosti na severu Kosova.
 
"Od maja smo pojačali prisustvo i držanje KFOR-a. Severnoatlantski savet je juče, 28. septembra, odobrio dodatne snage za rešavanje trenutne situacije", navedeno je u saopštenju, bez podataka o tome koliko dodatnih snaga je odobreno.
 
Pozvali su sve strane na hitnu deeskalaciju.
 
"Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu", piše u saopštenju.
 
Misija NATO na Kosovu navodi da nastavlja da blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Misijom EU za vladavinu prava (EULEX), OEBS-om, Misijom Ujedinjenih nacija na Kosovu i diplomatskom zajednicom.
 
"KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvek ćemo preduzimati sve neophodne radnje da održimo bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN", ukazuje se u saopštenju.
 
Kosovske vlasti napad u Banjskoj smatraju terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror".
 
Grupu koja je napala policiju Kosova, kako tvrdi zvanična Priština, predvodio je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste koja ima podršku Beograda, što je on danas priznao u izjavi koju je novinarima pročitao njegov pravni zastupnik.
  • Tito

    29.09.2023 21:30
    Ovo je plan
    Aljek:"Ništa ne razumem o čemu se tu radi"
  • zzz

    29.09.2023 20:40
    Silom kad ne može milom
    Neko mora da zaustavi novoKradikale u njihovim rušilačkim poduhvatima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.