Otkriveno za šta se tereti Radoičić: Oružje navodno nabavljao iz BiH

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan Milan Radoičić (45).

Kako je objavljeno na sajtu Tužilaštva, on je saslušan zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, saopštilo je VJT.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva.
 
Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.
 
Prema naredbi o sprovođenju istrage, Milan Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji AP Кosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim delovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mestu Banjska na teritoriji AP КIM.
Podseetimo, Radoičić je, kako je saopštio MUP, priveden danas, nekoliko dana nakon priznanja da je organizator oružane grupe koja se sukobila sa Kosovskom policijom u Banjskoj.
 
MUP je saopštio da su službenici Uprave kriminalističke policiji pretresli stan i druge prostorije Radoičića.
 
Određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak, u intervjuu za CNN, da je Milan Radoičić u Srbiji i da je dostupan srpskim organima.
 
"Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična dela, a nađu se na našoj teritoriji. On je dostupan i na našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao", rekao je Vučić za CNN.
 
Goran Petronijević je na konferenciji za medije pročitao Radoičićevo pismo u kojem navodi da je "zajedno sa svojim sunarodnicima 24. septembra došao na sever Kosova" i da o tome nije nikoga obavestio, ni centralnu vlast u Beogradu.
 
Tada je rekao i da njegov dolazak u Banjsku "nema nikakve veze sa njegovim političkim angažmanom u Srpskoj listi", kao i da je samostalno obavio svu logistiku "za odbranu srpskog naroda od okupatora".
 
Radoičić je u međuvremenu podneo ostavku na funkcije u Srpskoj listi, koja na Kosovu uživa podršku Srpske napredne stranke.
U oružanom sukobu koji se dogodio 24. septembra u selu Banjska, na severu Kosova, poginulo je troje Srba i pripadnik Kosovske policije.
 
U ranim jutarnjim satima došlo je do sukoba između naoružane grupe koju su činili Srbi i pripadnika Kosovske policije. 
 
Sukob je trajao satima, a naoružani muškarci su u jednom trenutku provalili kapiju manastira Banjska, u kojem se u tom trenutku nalazilo pedesetak vernika iz Novog Sada. 
 
U danima nakon sukoba usledilo je ćutanje srpske vlasti o dešavanjima na Kosovu, dok je prištinska vlast optuživala Srbiju za incident. Nakon toga, vlasti u Beogradu i Prištini nastavile su međusobno da se optužuju.

Komentari 39

  • anti

    04.10.2023 09:03
    Kako je tuzilastvo saznalo u roku od 2 dana sve detalje oko krijumcarenja oruzja? Ako su znali od ranije zasto nisu zaustavili? Ako BIA nije znala da ovaj krijumcari toliku kolicinu oruzja onda u najmanju ruku Vulina treba smeniti. I zasto mu se na teret stavljaju samo ona dela koja je radio ove godine? Zasto se ne ispita sta je radio ranije, odakle mu tolika vila?
  • Voldi

    04.10.2023 08:52
    Oni stavrno očekuju da bilo ko poveruje u ove bajke koje nam propagiraju???
  • /

    04.10.2023 08:32
    /
    najgore je to sto ce radoicic ostati u vojvodini

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.