Rama: NATO da uspostavi kontrolu nad severom Kosova ili da se suoči sa stalnim nasiljem

Albanski premijer Edi Rama izjavio je za britanski list Fajnenšel tajms (Financial Times - FT) da bi NATO trebalo da ponovo uspostavi kontrolu nad severom Kosova.
Rama: NATO da uspostavi kontrolu nad severom Kosova ili da se suoči sa stalnim nasiljem
Foto: 021.rs

On je pozvao zapadne lidere da reše "beskrajno ludilo među balkanskim zemljama".

"NATO bi trebalo da ponovo uspostavi kontrolu nad severnim Kosovom ili da se suoči sa stalnim nasiljem između etničkih Srba i Albanaca u regionu", rekao je premijer Albanije za današnje izdanje FT-a.
Rama, čija je zemlja članica vojne alijanse, razgovarao je za FT posle sukoba u Banjskoj gde su najmanje četiri osobe poginule, od kojih je jedan kosovski policajac.
 
"Kosovo je žarište. To je tokom godina postalo ničija zemlja u kojoj se sve vrste zločina kombinuju sa rastućim nacionalizmom. Granica između kriminala i politike je zamagljena", ocenio je Rama.
 
NATO je saopštio da će rasporediti dodatne snage koje su potrebno za stabilizaciju situacije, a Nemačka i Velika Britanija su već obećale stotine vojnika pored postojećih snaga od 4.500 vojnika da drže region pod kontrolom, podsetio je britanski list i dodao da su kosovski i srpski lideri takođe pozvali NATO da pojača svoje prisustvo i smiri tenzije.
 
Rama se založio za "konferenciju na visokom nivou" koja bi uključila lidere Francuske i Nemačke i ponovo uključila SAD.
 
"To je najbolji (način) da se izvučemo iz ovog beskrajnog ludila", rekao je Rama koji je već skrenuo pažnju na pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu tokom samita NATO u julu.
 
Cilj je, kako je rekao, "puno priznanje Kosova u EU i UN".
 
"Nije lako promeniti tok istorije, za to je potrebno vođstvo. Ali ako su Francuska i Nemačka mogle to da urade (posle Drugog svetskog rata), ako Saudijska Arabija i Izrael to mogu, onda znamo da se to može dogoditi", ocenio je albanski premijer.
 
Rama se dugo uzdržavao od uključivanja u sukob na Kosovu, već gradi srdačne veze sa Beogradom, i zalaže se ulazak Zapadnog Balkana u EU. Ali, imajući u vidu rastuću bezbednosnu pretnju ne samo za Albance na Kosovu, već i za region u celini, Rama je rekao da mora da zove stvari pravim imenom, naveo je FT.
 
"Nestabilnost na Zapadnom Balkanu služi interesima Moskve", rekao je Rama.
Rusija dugo podržava Srbiju i nije priznala nezavisnost Kosova. Posle ruske invazije na Ukrajinu, Beograd se odupire pozivima Zapada da uvede sankcije Rusiji.
 
"Kremlj bi takođe želeo da vidi malo Donbasa na Kosovu i podmetne vatru separatizma usred Evrope", rekao je Rama.
 
Iako nije ponudio nikakve dokaze o umešanosti Rusije u nedavno rasplamsavanje tenzija, Rama je rekao da je mešanje Kremlja "najjednostavniji zaključak koji se može napraviti".
 
"Oni (Rusi) to rade širom sveta, od Afrike do Bliskog istoka, pa će naravno pokušati i u Evropi... A Kosovo je (alat) za Ruse", rekao je albanski premijer.
  • KFOR

    04.10.2023 13:35
    Samo može KFOR u čijem sastavu su Nato vojnici. Ni u kom slučaju ne može Nato, a da to nije u sastavu KFOR-a jer to nije po 1244 rezoluciji.
    A Rama bi "Konferenciju" na kojoj bi Vučić potpisao nezavisnost Kosova ?
    Kao da nije čuo šta je Vučić više puta izjavio ovih dana, da neće nikada priznati nezavisnost Kosova , odnosno da će se držati ustava Srbije.
    Ne treba objavljivati ove vesti šta Rama govori, jer to za Srbiju nema nikakvu važnost, isto kao ni šta govore Francuzi i Nemci, jer su to nevažne države u problemima koje same sa sobom ne mogu da se izbore.
    O Kosovu se može razgovarati samo u SB UN gde su svetske sile Rusija i Kina.
  • Samo pitam

    04.10.2023 08:43
    Jel' to Open Brat govori isto što i vrdalama? ... braća imaju isti cilj ... ?
  • Suština

    04.10.2023 08:43
    Odlična fotografija koja govori više nego hiljadu reči!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija