Dečak koji je počinio ubistva u školi na Vračaru biće svedok u postupku protiv oca

Rukovodilac Krivičnog odeljenja VJT u Beogradu Nikola Uskoković rekao je da je optužnica protiv V. K, oca dečaka koji je 3. maja u OŠ na Vračaru ubio devetoro ljudi, vrlo detaljna i sveobuhvatna.

Kako navodi za RTS, dečak će u postupku koji se vodi protiv njegovog oca imati status svedoka.

Posle pet meseci rada na predmetu, saslušavanja svedoka, prikupljanja dokaza, saslušanja oca i majke, samog počinioca, juče je podignuta optužnica protiv oca dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara.
Nikola Uskoković navodi da je dobijena jasna slika o tome šta se dogodilo 3. maja u školi "Vladislav Ribnikar", ali i šta se i događalo u prethodnom periodu, to jest godinu dana pre tog događaja.
 
"Toliko je, prema navodima optužnice koja je podneta, trajala ta neka vrsta obuke optuženog V. K, koja je vršena prema njegovom sinu, maloletnom dečaku, vezano za upotrebu vatrenog i vazdušnog oružja", navodi Uskoković.
 
Ističe da je to vatreno oružje, kako je i saopštio i glavni javni tužilac Nenad Stefanović, koristio maloletni dečak u školi "Vladislav Ribnikar".
 
"Optužnica je vrlo detaljna i sveobuhvatna, kao što smo čuli. Napisana je na 267 strana, sâm dispozitiv optužnice ima 14 strana. Dispozitiv je opis onoga što se okrivljenima stavlja na teret, odnosno opis dela iz kojeg proizlaze zakonska obeležja, konkretno krivičnog dela koja se okrivljenima stavljaju na teret", objasnio je Uskoković.
 
O krivičnoj odgovornosti majke
 
Govoreći o krivičnoj odgovornosti majke, za koju Tužilaštvo traži dve i po godine zatvora, Uskoković kaže da ne bi previše govorio o konkretnim dokazima zbog osetljivosti faze u kojoj se ovaj krivični postupak nalazi.
 
"Pojasnio bih samo ono što je tužilac istakao što je vezano za neposredno optuženje majke maloletnog dečaka, M. K, i radnika streljane, instruktora i odgovornog lica. Dakle, oni su neposredno optuženi, što zapravo znači da podaci i činjenice do kojih je Tužilaštvo došlo u istrazi koju je vodilo daju dovoljno osnova po stanovištu Tužilaštva za neposredno podnošenje optužnice, odnosno Tužilaštvo smatra da već sada postoji opravdana sumnja da su oni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret i zbog toga je bez sprovedene istrage podignuta protiv njih optužnica", navodi Uskoković.
 
Maloletni dečak će i u daljem toku postupka imati status svedoka
 
Na pitanje u kojoj meri će počinilac ubistva biti deo ovog procesa, Uskoković kaže da je već poznato javnosti da on nije krivično odgovorno lice.
 
"Nažalost, sve nas pogađa što on ne može da ima procesnu ulogu koju bi trebalo da ima shodno onome što je učinio. Ono što je dobro poznato u javnosti je da se radi o krivično neodgovornom licu. On je u ovom postupku imao u toku istrage status svedoka, i taj status će imati i u daljem toku postupka, na glavnom pretresu. Dakle, u optužnici koja je podneta, on je predložen za ispitivanje u svojstvu svedoka na glavnom pretresu", naglasio je Uskoković.
Na pitanje da li je ovo za Tužilaštvo bio najteži zločin, Uskoković poručuje da je ovo zaista nezapamćena tragedija i samim tim nezapamćen krivičnopravni događaj.
 
"Tako da je sa sobom u radu nosio određene specifičnosti. Znate, nije lako raditi na predmetu kada ste svesni da je jedno dete od 13 godina ušlo u osnovnu školu koju pohađa, 3. maja nakon prvomajskih praznika, dok je prvi čas bio u toku, sa dva pištolja i 92 metka i da je u tom hodniku škole ispalio 21 metak kojim je lišio života tri učenika i čuvara škole. Zatim se uputio u prostorije kabineta za istoriju gde je ušao i za 55 sekundi ispalio 45 metaka u učenike i profesorku istorije koja se nalazila u tom trenutku i držala čas", navodi on.
  • Zebra

    11.10.2023 15:39
    Nađeni dežurni krivci? Znači da nije problem u državi? Država je besprekorna… Ok.
  • Nadripisar

    11.10.2023 13:57
    Ako su nam najbolji pravnici i sudije odbijeni od suda u Strazburu, onda me ovo ne čudi. Sve ovo je jedino predstava za narod i ništa drugo
  • Frka

    11.10.2023 13:44
    Frka
    Trka SNS gubi i nezna vise šta da uradi kako bi opstao na Vlasti? Ova predstava je za njihove glasače i ništa vise! Prvo srodnik nije u obavezi svedociti protiv svog roditelja ili obrnuto i svaki iskaz se može preinačiti da je uzet pod ucenom pretnjom zastrašivanjem Itd! Valjda ima nekog Advokata koji se neboji SNS mafije da ovo objasni javnosti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.