RTS cenzurisao reklame SBB kompanije bez objašnjenja

Javni medijski servis RTS je zabranio objavu promotivnih spotova kompanije SBB i pokazao da je dostigao vrhunac cenzorskog postupanja, saopštila je ova kompanija.
Kako kažu, RTS je odbio da emituje reklame iz marketinške kampanje "Kad imaš izbor, biraš SBB". 
 
Osim kršenja zakona, kažu u SBB, ovakvim odlukama se nanosi šteta i samom RTS-u i svim građanima Srbije, zbog čega su dopisom tražili i hitnu reakciju Direktora i Upravnog odbora Javnog servisa, ali još uvek nisu dobili nikakav odgovor.

"SBB kompanija poslala je regularan media plan i reklamni spot na adresu marketinga RTS-a, na koji smo od pravne službe RTS-a dobili komentar da treba da se koriguje, odnosno poveća font teksta koji se odnosi na izvor podataka na kojima je zasnovan slogan kampanje, kao i da se dostavi revidirana prateća potvrda o relevantnosti podataka. Nakon što smo dostavili izmenjenu reklamu i potvrdu, oglasna poruka SBB emitovana je samo jednog dana i to 14. septembra, da bi posle toga bilo prekinuto dalje emitovanje", saopštavaju iz SBB-a.

SBB je, navode, dobio šturo obaveštenje od službenika RTS-a da je dobijen nalog da se stopira emitovanje reklame, bez ikakvog obrazloženja razloga za takvu odluku. 
 
"SBB je uputio pismo generalnom direktoru Draganu Bujoševiću sa zahtevom da nam objasni koji je razlog prestanka emitovanja oglasnih poruka na kanalima RTS-a, ko je dao nalog da se stopira emitovanje i na osnovu kog ovlašćenja, ali i zbog čega je samo SBB-u od svih operatora onemogućeno oglašavanje na RTS-u", dodaje se u saopštenju. 
 
Ni posle više od dve nedelje Dragan Bujošević nije odgovorio šta je razlog "skandalozne cenzure, koja je očigledno zahvatila i oglasni prostor kuće kojom rukovodi". 
 
"Sakrivanjem i tišinom generalnog direktora i nanošenjem poslovne štete kući koju vodi, trebalo bi da se bave oni koji nadgledaju i kontrolišu njegov rad, jer je nesporno da je odluka o skidanju reklama nezakonita i štetna i za sam RTS", poručuju u SBB.
 
Podsećaju da je RTS javno dobro svih građana Srbije koji ga finansiraju putem obavezne takse za javni servis. 
 
"Javni servis i pored takse ima probleme u poslovanju, o čemu je javnost mnogo puta obaveštavana upravo od strane RTS-a. Zato je potpuno nelogično, neprofesionalno i neodgovorno bez ikakvog obrazloženja zabraniti i ukinuti reklamiranje jedne od najvećih kompanija u Srbiji i odreći se prihoda po tom osnovu", dodaje se u saopštenju kompanije SBB. 
SBB zahteva da se poštuje njihovo pravo, kao i svakoj drugoj kompaniji, da promovišu usluge koje nisu u sukobu sa bilo kakvim pravilom oglašavanja zbog čega zahtevaju objašnjenje zašto bi bilo ko odbio da objavi i naplati oglasnu poruku koja je u potpunosti usklađena sa zakonima i propisima, uključujući i Zakon o oglašavanju.
 
"Upravo zbog ovih činjenica, uputili smo dopis i Upravnom odboru RTS-a. Ni nakon nedelju dana Upravni odbor RTS-a nije odgovorio. Kome je zasmetala reklama kompanije SBB, političarima ili konkurenciji sa kojom RTS ima partnersku saradnju, ukoliko nam to ne razjasni UO RTS, tražićemo odgovor pred nadležnim organima", zaključuje se u saopštenju SBB-a.

Teme

SBB

Ostalo iz kategorije Info - Srbija