Sudski proces meštana Velikih Crljena protiv EPS-a bez pomaka već dve i po godine

U sudskom procesu građana Velikih Crljena protiv EPS-a zbog zagađenja iz termoelektrane već dve i po godine nema pomaka, zbog čega je podnet prigovor zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.
Sudski proces meštana Velikih Crljena protiv EPS-a bez pomaka već dve i po godine
Foto: 021.rs (arhiva)
Građani Velikih Crljena su u februaru 2021. godine podneli tužbu Prvom Osnovnom sudom u Beogradu, tražeći uklanjanje izvora opasnosti i prestanak povreda ustavnih i zakonskih prava ličnosti uzrokovanih štetnim aktivnostima Termoelektrane Kolubara A.
Analizom zemljišta utvrđeno je da su na četiri lokacije na području TE Kolubara u Velikim Crljenima prekoračene remedijacione vrednosti arsena, a da su na svim mernim mestima prekoračene maksimalno dozvoljene vrednosti drugih zagađujućih materija u zemljištu.
U izveštaju, koji je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije dostavilo Agenciji za zaštitu životne sredine, navodi se da je na svih 17 uzorkovanih mesta utvrđeno prekoračenje graničnih vrednosti zagađujućih i opasnih materija, među kojima su nikl, hrom, bakar, živa, kadmijum, olovo, cink i policiklični aromatični ugljovodonik.
 
Advokatska kancelarija Sretena Đorđevića, koja zastupa grupu meštana Velikih Crljena u tri sudska postupka protiv EPS-a, podnela je prigovor zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku predsedniku Prvog osnovnog suda u Beogradu, pozivajući se i na praksu Evropskog suda za ljudska prava.
 
"Od podnošenja tužbe do danas proteklo je više od dve godine i sedam meseci, a da u postupku nije sprovedena nijedna dokazna radnja. Štaviše, više od dve godine i pet meseci traje samo postupak utvrđivanja nadležnosti beogradskih sudova za suđenje u ovom predmetu, što je apsolutno suprotno Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Zakonu o parničnom postupku, Ustavu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima“, saopštila je advokatska kancelarija, istakavši da bi prema Zakonu o zaštiti životne sredine ovaj postupak trebalo da bude hitan.
 
U saopštenju se ukazuje da je Viši sud u Beogradu utvrdio povredu zakona od strane Prvog osnovnog suda, koja "uzrokuje višemesečno produženje postupka odlučivanja o nadležnosti, a direktno na štetu građana Velikih Crljena koji su konstantno i dalje izloženi neograničenom i nekontrolisanom zagađenju sredine u kojoj žive, rade, formiraju porodice i odgajaju svoju decu“.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija