Vlada iza leđa radne grupe menja zakon o medijima na štetu kablovskih operatera

Vlada Srbije pokušala je da iza leđa radne grupe za Zakon o elektronskim medijima, promeni konačni tekst.

Kako piše N1, u poslednji čas, dodata su dva stava u član 122, i to stava koji suštinski idu na štetu kablovskih operatora, a u korist emitera sa nacionalnom frekvencijom. 

Ta dva stava propisuju da ukoliko operator i emiter čije je emitovanje obavezno ne mogu da se dogovore o ceni, tu cenu određuje Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

Pojedini članovi Radne grupe za Zakon o elektronskim medijima bili su šokirani. Tekst koji je bio na javnoj raspravi i koji su pisali, bez njihovog znanja obogaćen je za još dva stava u članu 122.
 
"Ja moram da kažem gledaocima da iako sam bio član radne grupe za izradu teksta zakona o elektronskim medijima, ja do sinoć nisam imao uvida u ovu poslednju verziju, niti sam bio pozvan na sastanak koji je održan sa predsednicom Vlade Anom Brnabić. I ja evo sada takođe vidim da su u članu 122, posle 7. stava dodata još dva člana koja uopšte nisu bili predmet razgovora i uopšte nemam informaciju ko je i zašto dodao ta dva stava, gde se govori da ako nisu ispunjeni uslovi iz stava 7, onda regulator elektronskih medija može da odredi cenu usluge, ako se ne dogovore operator i pružalac te medijske usluge. I još jedan stav posle toga. I ja bih voleo da znam šta je obrazloženje i ko je ovo dodao u Zakon", pita Rade Veljanovski, profesor FPN u penziji.
 
Iz dodatih odredbi, nije jasno kako se utvrđuje cena, ako operator i emiter ne mogu da se dogovore.
 
Ključna uloga daje se regulatoru, a u njegovom savetu će čak i ako se novi zakon usvoji – sedeti stari ljudi, piše N1.
"Onda je moguće da on odredi iznos koji može biti na štetu jednog od ta dva ugovarača", ocenjuje Veljanovski.
 
Nove konsultacije o Zakonu o informisanju i Zakonu o elektronskim medijima zakazane su za utorak 17. oktobar.
  • Nikola

    20.10.2023 15:53
    @Ilija
    Nisu propustili botovi da citaju. Angazovana udarna rezervna grupa. Pogledajte minuse!
  • Ilija

    14.10.2023 12:05
    Izgleda da su svi botovi poterani na otvaranje puta,da aplaudiraju i hrane sujetu Šefa.Nema minusa uopšte!
  • Ustav

    14.10.2023 11:06
    Pa zar ne reče predsednik sekte,formalni naravno,kako se raduje izborima jer su oni festival demokratije.Ovo mu valjda dođe kao uvod u programsku šemu festivala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.