A11: Šapićeva izjava ilustracija svega pogrešnog u socijalnoj politici Beograda

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 reagovala je na izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića o beskućnicima.

Šapić je, podsećamo, rekao da je to što Beograd ima 5.000 beskućnika znak da je metropola, jer i veći i bogatiji gradovi "imaju problem sa beskućnicima".

Kako navodi ova inicijativa, to što Aleksandar Šapić posle skoro petnaest godina na različitim funkcijama u gradskoj upravi izjavljuje "da će se raspitati i videti šta može da uradi"za ljude koji spavaju na ulici je najbolja ilustracija svega pogrešnog u socijalnoj politici Grada Beograda.

"Beskućnici nisu potvrda da je Beograd postao metropola, kako gradonačelnik u ostavci tvrdi, već potvrda da se niko od nadležnih ne bavi sistemski stambenim i socijalnim politikama. Država je pitanje stanovanja u potpunosti prepustila tržištu, pa mogućnost za obezbeđivanje krova nad glavom zavisi isključivo od materijalnog statusa i kapaciteta pojedinca. U takvoj situaciji, osim u stambeno-poslovnim kompleksima za bogate koji niču širom grada, velika većina ostalih građana ne može sebi da obezbedi dom", navodi se u saopštenju A11.
 
Kako dodaje A11, to priznaje i samo  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture čiji zvanični podaci pokazuju da je cenovna priuštivost stana u Srbiji sužena na grupu od oko 10 odsto domaćinstava sa najvišim prihodima.
 
"Zbog toga predlažemo da se u okviru napora 'da vidi šta može da uradi', Aleksandar Šapić zainteresuje za pitanja: priuštivog stanovanja, prinudnih iseljenja, kontrole investitora, ograničavanja cene stanarina, poreza na imovinu koji plaćaju korisnici socijalnih stanova, segregacije bogatih i siromašnih kroz izgradnju luksuznih kvartova, subvencionisane stanogradnje samo za određene grupe zaposlenih u javnom sektoru - pripadnike vojske i policije", ističe A11.
 
Navode da Beograđani u situaciji beskućništva svakodnevno imaju probleme da dobiju lična dokumenta koja im omogućavaju pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, legalnom zaposlenju, mogućnosti da glasaju.
 
"Prihvatilište za odrasla i stara lica, kao jedina standardizovana usluga smeštaja u Beogradu, nije dovoljno pristupačno za osobe u situaciji beskućništva. Dnevni i noćni centri za osobe u situaciji beskućništva u Beogradu se otvaraju samo u zimskim mesecima, ograničenog su trajanja i funkcionišu kao ad hoc rešenja. Činjenica da ste osoba u situaciji beskućništva ne garantuje vam čak ni pravo na besplatni obrok u narodnim kuhinjama", ističe se u saopštenju.
 
Kako navodi A11, prošlogodišnji popis stanovništva nije popisao osobe u situaciji beskućništva na mestima na kojima žive – na ulicama, u parkovima, ispod mostova, u napuštenim objektima, podrumima.
"Odgovorno bavljenje beskućništvom nije 'raspitivanje i gledanje šta može da se uradi', već zakonska obaveza gradskih i republičkih institucija prema ljudima koji su najugroženiji i to ne svojom krivicom. Niko ne bira da bude siromašan i bez krova nad glavom, za razliku od institucija koje biraju da se ne bave svojim poslom", zaključuje A11.
  • Zebra

    14.10.2023 15:10
    Dokaz njegove inteligencije!
  • Ne kvarite

    14.10.2023 12:52
    dečje snove malog Šapica da živi u metropoli jer je on čovek svet'ckih shvatanja i svojim očima se uverio da je metropola onaj grad u kome žive beskucnici. Zahvaljujuci hiljadama beskucnika bg se izborio za prestižno mesto da bude metropola, kaže "učeni" šapic. I normalno da ako hoceš da budeš metropola neko mora da bude "kolateralna šteta". Važniji je cilj od štete , zar ne šapicu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.