Vojni sindikat: Ministarstvo progoni aktiviste, sprečava sindikalno organizovanje

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je Ministarstvo odbrane odbilo da mirnim putem reši radni spor.
Vojni sindikat: Ministarstvo progoni aktiviste, sprečava sindikalno organizovanje
Foto: 021.rs

Reč je o sporu u vezi sa ponovo izrečenim otkazom i diskriminacijom na radu predsednika tog sindikata zbog učešća u sindikalnim aktivnostima.

"Ministarstvo odbrane je time još jednom pokazalo da direktno stoji iza najgrubljeg kršenja osnovnih ljudskih i radničkih prava i sloboda sindikalnog predstavnika jedinog reprezentativnog sindikata zaposlenih u odbrani", naveli su u saopštenju.

Upravni sud je presudom iz februara ove godine poništio nezakonito dat otkaz predsedniku Vojnog sindikata 2018, a Generalštab je potom ponovo izrekao otkaz iz vojne službe, zbog čega je predsednik sindikata početkom jula pokrenuo postupak mirnog rešavanja radnog spora pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, podseća se u saopštenju.
 
Vojni sindikat je naveo da je taj postupak obustavljen jer je Ministarstvo odbrane u potpunosti ignorisalo poziv Republičke agencije da spor bude rešen mirnim putem kroz arbitražu i do danas nije odgovorilo na taj poziv.
"Bez obzira na ponovne pritiske Vojni sindikat nastaviće legalnu borbu za prava i bolji materijalni i socijalni položaj profesionalnih pripadnika vojske, a upravo žrtve kakvu godinama podnose predsednik i generalni sekretar sindikata dokazuju da dostojanstvo i prava kolega nemaju cenu", navedeno je u saopštenju.
 
Sindikat je najavio da će protiv pojedinaca iz Ministarstva odbrane i Vojske, odgovornih za ometanje i sprečavanje sindikalnog delovanja zloupotrebama službenih položaja i najgrubljih oblika kršenja ljudskih i radničkih prava i sloboda garantovanih Ustavom i ratifikovanim konvencijama, podneti krivične prijave i tužbe, a da će evropskim sindikalnim centralama, čiji je član, podneti predstavke.
  • Auuuu

    14.10.2023 15:39
    Šta Vas to čudi...ko je ministarstvu na čelu...ko je Vojsci na čelu...po čemu su poznati...pa su postavljeni? Svako smutno vreme...iznedri neke...cinike, osvetnike....neke, koji ujutro kad ustanu misle da je sunce sinulo baš zbog njih....ništa novo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.