Stano zbog dogovora sa Kinom: Srbija će morati da istupi iz bilateralnih sporazuma pre ulaska u EU

Srbija će morati da istupi iz svih bilateralnih sporazuma sa trećim licima na dan prijema u Evropsku uniju, izjavio je portparol EU Peter Stano.
Stano zbog dogovora sa Kinom: Srbija će morati da istupi iz bilateralnih sporazuma pre ulaska u EU
Foto: 021.rs
Stano je objasnio da Srbija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja EU, pod uslovom da nisu u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.
"U kontekstu pregovora o pristupanju EU, Srbija se obavezala da će na dan pristupanja Evropskoj uniji istupiti iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini", rekao je Stano povodom potpisivanja trgovinskog sporazuma između Srbije i Kine.
On je dodao da povlačenje Srbije iz trgovinskih sporazuma sa trećim licima nije "novi uslov, već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koje žele da uđu u EU", prenosi Radio slobodna Evropa.
 
Srbija i Kina su danas u Pekingu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga, potpisale niz sporazuma, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini.

Teme

kina
  • Б

    19.10.2023 22:43
    Спорно и неспорно
    То да ће једног далеког и све даљег дана Србија морати да се одрекне свих споразума које није благословила Света ЕУ, није спорно. Спорно је ово: "Srbija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja EU, pod uslovom da nisu u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji".
    Од кад то и с којим правом ЕУ прописује земљи која није чланица с ким може да се споразумева и шта у тим споразумима може да стоји? На који начин то штети или смета ЕУ? Да ли ССП има предност над домаћим законодавством и, ако има, како је то могуће? Да ли је то само празна реторика, или су се Ђелић, Динкић и екипа стварно обавезали на тако нешто? Сетите се колико се Коштуница противио ССП.
  • ?

    18.10.2023 23:40
    EU je i onako na "staklenim nogama".
  • Lukijan

    18.10.2023 22:46
    alal vera
    Orban nam je primer. Erdogan ima da se pre ulaska u EU odrekne rođene unučadi. Nije meni što si ti to rekao već je meni što nam vređaš inteligenciju, ono mi mala deca pa nas ti učiš šta se može. Ovo je ljudi jedan od primera gde se vidi kako nas oni vide, mi retardi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.