Istoričar Bešlin: Muzej i spomenik Draži Mihailoviću su falsifikovanje istorije

Istoričar Milivoj Bešlin je ocenio da je Draža Mihailović bio simbol okupacije i izdaje zemlje, dok je za jučerašnje otvaranje muzeja u Beogradu rekao da je - falsifikat istorije.
"Ovaj događaj vidim kao pokušaj izrugivanja istoriji, negiranja žrtava i pokušaj da se istorija prilagodi dnevnim političkim potrebama aktuelnog režima", istakao je Bešlin za N1.
On je govoreći o rešenju suda o rehabilitaciji generala Jugoslovenske vojske u otadžbini naveo da se tu radi o političkoj odluci.
"Kao i sve što je rečeno tamo, i taj argument je lažan. Naime, tom sudskom odlukom se nije ulazilo u suštinu stvari, u krivicu Dragoljuba Draže Mihailovića. Tu su samo tražene greške u proceduri, ali, ponavljam, nije se ulazilo u suštinu, niti u istorijsku istinu. A ta istorijska istina je vrlo jasna, i sve što se na otvaranju muzeja čulo je bio čist falsifikat istorije. To je neverovatno veliki korak u dodatnoj fašizaciji našeg društva koje se sprovodi", rekao je Bešlin.
 
Prema njegovim rečima, fašizacija se naročito sprovodi u poslednjih 10 godina "ove radikalske vlasti".
 
"Draža Mihailović je ključni čovek kolaboracije u Srbiji. On je primer izdaje zemlje. Bio je ključni čovek koji je izvršio strašne i velike zločine prema nesrpskom stanovništvu u Jugoslaviji, pre svega u Sandžaku, Hercegovini i Crnoj Gori", kaže Bešlin.
 
On je naveo da "slušajući potpuno falsifikovane i lažne argumente koji su se čuli na otvaranju muzeja, mogu samo da se prisetim rečenice devedesetih godina, o tome da je laž - nacionalni interes".
 
"Ne mogu očekivati ništa dobro, ni oni, ni društvo u kome se takve stvari dešavaju", podvukao je sagovornik N1.
  • Ozvalavljen

    20.10.2023 14:36
    Srpska zvona i praporci
    Zato i gube teritorije, jer brisu istoriju i nikada se sa prosloscu ne suocavaju... zato im se i ponavlja.
  • Tutumis

    20.10.2023 01:20
    Clan partije
    Gde nestade ona velika rec ' DRUGOVI'
  • Munze Konza

    18.10.2023 13:40
    Svaka čast onom ko je napravio ovaj spomenik na slici, mislim na umetnički rad, neverovatno kako je pogodio lik Draže Mihajlovića. A gledao sam razne spomenike, koji ne liče na osobu kojoj su posvećeni. Ne ulazim u to ko je šta bio u ratu, i propagandu, govorim o o tome liči li spomenik na osobu na koju se odnosi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.