Srpska policija bez direktora već dve godine, a konkursa ni na vidiku: Gašiću sve šira ovlašćenja

Vlada Srbije trenutno ni ne razmatra mogućnost raspisivanja konkursa za izbor novog direktora policije, iako će uskoro biti dve godine kako je Vladimiru Rebiću istekao mandat.
Kako piše list Danas, na to ukazuje izmena Uredbe o specijalnoj i posebnim jedinicama policije doneta na sednici 20. oktobra, koja to prebacuje u nadležnost ministra.
Prema predloženim izmenama, sve odluke i rešenja koje je donosio direktor policije, donosiće ministar ili rukovodilac u Direkciji policije koga on odredi.
Na osnovu te izmene, Gašiću su data široka ovlašćenja vezana za kadrovsko popunjavanje Specijalne antitetorističke jedinice, Žandarmerije, Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, kao i Policijske brigade u Beogradu.
 
Ministar će imati ovlašćenja da obrazuje komisije za izbor kandidata u tim jedinicama, a pošto one završe svoj deo posla, na ministru će biti da odluči ko će biti primljen u specijalne jedinice.
 
Dodatno, ministru su date i direktorove nadležnosti da donosi odluke o sprovođenju skraćenog postupka za popunu mesta u tim jedinicama.
 
Ove odluke bi izvorno trebalo da budu u nadležnosti direktora policije, ali policija nema direktora od decembra 2021. godine kada je prestao mandat Vladimiru Rebiću.
Prema Zakonu o policiji, direktora policije postavlja Vlada, na predlog ministra policije, a nakon sprovedenog javnog konkursa.
 
Zakon, međutim, ne propisuje rok u kojem Vlada mora da postavi direktora.
  • Антун Чупак

    24.10.2023 09:18
    Господине "Ostoja" Ви то на основу искуства из Вашег време ???
  • Frankov Ivica

    23.10.2023 11:19
    Znas sta bez zamere ako ovaj ima 5 razreda osnovne skole i veliki odmor u 6 na pocetku ja odo u popove.
  • w/e

    23.10.2023 10:31
    pa sta
    Ocito sve funkcionise kao i do sada. Direktor policije je simbolicna pozicija izgleda, kao i mnoga druga nepotrebna mesta u MUP kartelu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija