Vuksanović: Kina zamenila Rusiju na mestu dominantnog partnera Srbije van Zapada

Ishod samita "Pojas i put" potvrđuje dve realnosti srpske spoljne politike, kaže dr Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
Vuksanović: Kina zamenila Rusiju na mestu dominantnog partnera Srbije van Zapada
Foto: Pixabay
"Prvo, da je barem od pandemije kovida-19, možda i pre toga, Kina zamenila Rusiju kao dominantnog partnera Srbije van Zapada, a drugo, kako su usled rata u Ukrajini mnoge oči uperene na srpsko-ruske odnose, Srbija ima razloga, ali i prostora da još više čuva i razvija svoje veze sa Kinom", navodi za beogradski Medija centar Vuksanović, koji je i saradnik u LSE IDEAS, ekspertskom centru za spoljnu politiku u okviru Londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE).
Prema njegovim rečima, "potpisani sporazumi, kao i dobijeni infrastrukturni krediti govore o tome da je Kina za srpsku političku elitu i dalje koristan partner za lak pristup finansijskim resursima sa ciljem da se poboljša nacionalna infrastruktura i ojačaju cifre vezane za ekonomski rast i zaposlenost".
 
"Ono što ostaje pod najvećim znakom pitanja je Sporazum o slobodnoj trgovini, pošto Srbija otvara svoje tržište kineskim firmama, a to znači da se mali i srednji preduzetnici u Srbiji izlažu riziku da ih kineski konkurenti totalno istisnu. Ono čime se srpsko rukovodstvo vodilo je da je to cena koju vredi platiti, pošto oni misle da to mogu nadoknaditi privlačenjem evropskih investitora kojima će reći: Dođite i otvorite proizvodne pogone u Srbiji i zaposlite naše radnike. Odavde možete da izvozite te proizvode direktno za celi svet, pošto imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i njenom Evroazijskom ekonomskom unijom, Kinom, Turskom, a i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima se pregova o takvom sporazumu", kaže sagovornik Medija centra.
Vuksanović smatra da se politika balansiranja nastavlja i da će tako biti dokle god je kosovski spor nerešen i dokle god nema naznake da će biti novih članica u EU.
 
"Poseta Kini je bila zakazana odavno, ali kao i uvek, predsednik Vučić šalje poruku ‘ne stavljam sva svoja jaja u jednu korpu. Što se tiče unutrašnje politike, Kina je uvek bila korisna za politički marketing vladajuće stranke pošto se pred svojim glasačima predstavljaju kao oni koji su zaslužni za privlačenje kineskog kapitala i partnerstvo sa Kinom. Videli smo da su kineski projekti bili korisni za SNS tokom izbornog ciklusa 2022. godine. Očekujem da će to i sada biti slučaj", ističe Vuksanović.
 
On dodaje da je kineska popularnost produkt činjenice da Kina nije bombardovala Srbiju i nije priznala nezavisno Kosovo, kao i toga da se o Kini malo zna u našem javnom životu, uključujući i njenu unutrašnju i spoljnu politiku.
 
"Kineska meka moć u Srbiji, kao i ruska meka moć, baziraju se na činjenici da su ove sile suprotnost Zapadu. Ono što je važno jeste da se i kineski i ruski narativi u Srbiji ne distribuiraju kroz kampanju kojom diriguju ruska i kineska vlada već kroz medije i tabloide pod kontrolom vladajuće stranke. To se radi da bi se vladajuća koalicija promovisala svojim glasačima i da bi ucenjivala Zapad. Ipak, treba zaključiti da kada je u pitanju meka moć, Rusija mnogo bolje stoji od Kine, koja uprkos svemu ostaje za populaciju udaljen i enigmatičan akter o kojem se malo zna“, objašnjava sagovornik Medija centra.
 
Vukasanović ističe da je netransparentnost često problem kada je u pitanju saradnja sa Kinom, pošto se kineski model bazira na pregovorima između suverenih država i njihovih vlada.
 
"Tajnovitost često odgovara lokalnim elitama i to ne samo u Srbiji. Mi često nemamo elegantan pregled kada je pitanju kineski kapital. U nekim slučajevima se radi o ulaganjima, u nekim o kreditima, ali uslovi tih kredita se ne otkrivaju javnosti. Međutim, tu je primarna odgovornost lokalnih elita, ne Kineza”, navodi on.
Prema njegovom mišljenju, Kinezi nisu izazvali demokratsko nazadovanje niti probleme vezane za vladavinu prava niti na Balkanu, niti u bilo kojem od regiona u kojima posluju.
 
"Kineski model se bazira na principu neintervencionizma i politici nemešanja u unutrašnje stvari partnerskih država dokle god su kineski interesi zaštićeni. Stoga, dok god lokalni partner poštuje svoj dogovor, poštovaće ga i Peking i neće postavljati pitanje kvaliteta lokalne državne uprave i političkih struktura kao preduslov saradnje. Međutim, tu leži paradoks. Dok Kina ne uzrokuje eroziju vladavine prava, ona je produžava sa projektima koji imaju dubiozne standarde vezano za transparentnost, ekologiju i radna prava. Može se reći da Kinezi nisu prouzrokovali ranu, ali model njihovog postupanja doprinosi da se ta rana dodatno inficira“, navodi Vuksanović.
  • Ludovički

    24.10.2023 07:00
    Bar nešto
    Kina zamenila Rusiju na mestu dominantnog partnera Srbije van Zapada

    Ako ništa drugo, naješćemo se pirinča.
  • Deki

    24.10.2023 00:22
    Pa Putin je Srbiju prepustio Kini. Dakle mi smo ti ko malo kokosije jaje pod okriljem velike mame kokoške da nas čuva. Dok se ne reši Ukrajina i Kosovo. Bićemo tad male pipike :)
  • Б

    23.10.2023 23:36
    О истраживачима
    Ниједна кинеска економска школа нема своје "више истраживаче" у Србији који сазову конференцију за штампу кад Србија хоће да сарађује и с неким другим, а не само са Западом. Сви који су имали посла с Западом и Кином кажу: кад дођу Кинези, добијемо пут, мост, аеродром, луку, а кад дође Запад добијамо лекције о демократији. људским правима, слободи овога и онога.
    Узгред, садашња председница Тајвана тврди да је докторирала баш на тој школи одакле је овај "виши истраживач", само што школа већ годинама "не може да нађе њен докторат". Свако поређење са извесним бившим председником Србије је просто невероватно...
    Енглези су нам последњи пут помогли 1915 (на то нас је Најџел Фараџ подсетио недавно), од тад само невоље (благо речено) с њима. Кинези ће нам продати робу и направити инфраструктуру за паре, неће се мешати у наша унутрашња питања, нити ће нам давати нереална обећања као Запад.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija