Srbija će bez carine iz Kine uvoziti solarne panele, automobile, baterije...

Kineske kompanije neće plaćati carinu prilikom uvoza u Srbiju solarnih panela, automobila, litijumskih baterija, mehaničke opreme, vatrostalnih materijala, i nekih poljoprivrednih i morskih proizvoda.
Srbija će bez carine iz Kine uvoziti solarne panele, automobile, baterije...
Foto: Pixabay
Kako piše kineski portal CGTN, a prenosi Nova ekonomija, Srbija će biti oslobođena carina prilikom izvoza automobilskih guma, vina, orašastih plodova, generatora i elektromotora.
To je dogovoreno Sporazumom o slobodnoj trgovini koji su potpisale Srbija i Kina.
Sporazum bi trebalo da stupi na snagu pre juna 2024. godine, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. Dodaje se i da će Sporazum obuhvatiti 10.412 srpskih proizvoda i 8.930 kineskih.
 
Inače, Kina u Srbiju najviše uvozi upravo telekomunikacionu opremu, na koju više neće plaćati carine. Uvoz ove opreme raste svake godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
 
Uvoz telekomunikacione opreme iz Kine u Srbiju je od janura do jula 2023. godine iznosio čak 194,1 miliona evra. To je rast od skoro devet odsto u odnosu na isti period prošle godine. U toku cele 2022. godine Kina je u Srbiju izvezla telekomunikacionu opremu vrednu 333,8 miliona evra, a u toku 2021. godine 287,7 miliona evra.
 
Iako je izvoz iz Srbije u Kinu poslednjih godina rastao, što zvaničnici često ističu, najveći deo tog izvoza je bakar koji u Boru rudari kineski Ziđin. U toku 2022. godine 90 odsto izvoza u Kinu činile su rude bakra.
  • nenad

    20.10.2023 12:57
    ja hteo volva da uvezem iz holandije i trazili mi za carinu 4200e,zato sto se pravi u kini...sad ce volvo biti kao domaci auto
  • MiM

    20.10.2023 08:07
    E moj narode
    A ko drži vinarije po Sremu? ... Nešto su se raširile ovih godina...Mislim nesto, ovaj spisak je kao ono "pronađi uljeza"...""Srbija će biti oslobođena carina prilikom izvoza automobilskih guma, vina, orašastih plodova, generatora i elektromotora."... Razmišljaj narode svojom glavom!
  • Mim

    20.10.2023 07:59
    Tamte za kukuriku
    Sto se tice robe iz Kine, koliko para toliko muzike. Ima lošeg kvaliteta ali i izuzetno kvalitetnih stvari ako ne i boljih od onih "zapadnih". I ova vest odlično zvuči na prvu loptu, ali kad se malo razmisli,ko jos koristi mozak, pogledajte koja je to roba... Gume, npr... I koliko njihova proizvodnja utiče na životnu sredinu, a o placenosti i iskorišćenosti radnika ovde, kako bi se one napravile, to je tek priča za sebe.. Ali to je nevažno, bitno da vest dobro zvuči...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.