Sledeće godine više novca za plate u Vojsci Srbije, a manje za nabavku oružja i vežbe

Oružane snage Srbije u narednoj godini imaće na raspolaganju gotovo 1,36 milijardi evra a najveći deo tog novca otići će na plate.
Sledeće godine više novca za plate u Vojsci Srbije, a manje za nabavku oružja i vežbe
Foto: 021.rs
Portal Balkanska bezbednosna mreža piše da će utrošak za obuku i nabavku novog naoružanja biti smanjen.
Kako se navodi, Nacrt zakona o budžetu Srbije za 2024. godinu predviđa da Ministarstvo odbrane i VS na raspolaganju imaju gotovo 1,36 milijardi evra, od čega će 46,5 odsto otići na personalne troškove, 37,9 za nabavke naoružanja i vojne opreme, 13,9 odsto za stalne troškove a 1,7 odsto za izgradnju.
Portal navodi da će VS u narednoj godini dobiti manje oko 40 miliona evra, odnosno 1,8 odsto projektovanog Bruto domaćeg proizvoda, dok je u prošlom budžetu to bilo nešto više od dva odsto.
 
"Struktura budžeta odbrane Srbije 2024. godine bitno se menja u odnosu na dokument za 2023. godinu kada je najviše novca opredeljeno za investicije, odnosno kupovinu naoružanja i vojne opreme. Najviše novca Ministarstvo odbrane i VS dobiće za personalne troškove", piše u tekstu.
 
Za plate, doprinose, dnevnice, novčane nagrade i druge dodatke biće utrošeno nešto manje od 74 milijarde dinara, što je za oko deset milijardi više nego ove godine.
 
Iako se u poslednje vreme govori o novim velikim ulaganjima u vojsku i kupovini naoružanja i vojne opreme od domaćih kompanija i sa svetskog tržišta, budžet odbrane govori da će Srbija potrošiti znatno manje novca za te namene.
 
U narednoj godini za novo oružje biće potrošeno oko 514 miliona evra, odnosno oko 100 miliona evra manje nego 2023. godine.
 
"Za kupovinu naoružanja i vojne opreme planira se i 'nabavka domaće finansijske imovine' u iznosu od 7,4 milijardi dinara, što je posebna stavka u budžetu i nije precizno navedena namena ovih sredstava. Međutim, može se zaključiti da se ova sredstva planiraju za nabavku naoružanja i vojne opreme", piše portal.
Portal navodi da će stalni troškovi u 2024. godini - vojna obuka, vojne vežbe, prikazi sposobnosti, boravak u Kopnenoj zoni bezbednosti i učešće u mirovnim misijama, "pasti na zabrinjavajuće niski nivo jer će biti potrošeno 32 miliona evra manje nego ove godine.
 
"I pored veoma složenog bezbednosnog okruženja i narastajućih tenzija u Evropi i svetu, Vojska Srbije će dve godine zaredom imati prilično mala sredstva za vojnu obuku i vojne vežbe. To pre svega znači da će manje novca biti potrošeno na pripremu oružanih snaga za glavni zadatak, a to je odbrana zemlje od oružanog napada", piše u tekstu.
  • pajo patak

    26.10.2023 14:42
    pre svega rodno ravnopravno:
    vodite ljubav, a ne rat.
  • Милан

    26.10.2023 13:41
    Потребно је увести нечасни отпуст из војске и осталих државних служби, уз губитак стечених привилегија, и брисање радног стажа, за оне који су дозволили небројане погибије наше деце, док су себе и своју децу сачували.

    Такође треба укинути, повлашћени радни стаж. Људи у најбољим годинама и са великим искуством иду у пензију са 50ак година.
  • Boža

    26.10.2023 12:27
    Kad Aca danas preda Kosovo vojska nam i ne treba .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija