Srbija i EK potpisali pismo o namerama za eksploataciju litijuma: Potvrda da nisu odustali od Jadra

Evropska komisija i Vlada Srbije potpisale su 22. septembra pismo o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum.
Srbija i EK potpisali pismo o namerama za eksploataciju litijuma: Potvrda da nisu odustali od Jadra
Foto: 021.rs
Za Demostat je potvrđeno u EK da je pismo o namerama Vlade Srbije i EU potpisano u Njujorku, kada se sa potpredsednikom EK Marošom Šefčivićem sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konstataciju Demostata da deo javnosti u Srbiji tvrdi da će Rio Tinto otvoriti rudnike u Srbiji i ostaviti je devastiranom, te pitanje da li postoje mehanizmi koji bi sprečili ovakav eventualni scenario, iz EK navode da "zakonodavstvo EU obezbeđuje najviši nivo zaštite životne sredine i socijalne zaštite, uključujući rudarske projekte".

"Kao zemlja, kandidat za članstvo u EU, Srbija je u procesu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim, uključujući i oblast politike životne sredine", navode iz EK i dodaju da se "zalažu za razvoj kapaciteta za preradu i rafinaciju na istom mestu gde se nalaze i resursi, kao i u EU".
 
Ekološki ustanak: Sporazum sa EK potvrđuje da se od projekta Jadar nije odustalo
 
Pokret Ekološki ustanak ocenio je da potpisivanje sporazuma Vlade Srbije i Evropske komisije (EK) o strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum, "potvrđuje sumnje da je projekat Jadar samo privremeno obustavljen i da se od njega nije odustalo".
 
"Još jednom se potvrđuju naši navodi da se od projekta 'Jadar' nije odustalo i da je Uredba o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta ekspolatacije i prerade minerala jadarit ukinuta samo za potrebe prethodne predizborne kampanje Srpske napredne stranke", ocenili su iz Ekološkog ustanka.
 
Naveli su da je posle izbora 2022. godine, predsednik Aleksandar Vučić "reaktivirao retoriku koja je upućivala na to da smo ukidanjem ovog projekta sami sebi upropastili privredni razvoj".
 
Manojlović: Dva najaktivnija radnika Rio Tinta su Brnabić i Vučić
 
Direktor kampanja u pokretu Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da kompanija Rio Tinto nastavlja da lobira za svoje interese.
 
Naveo je da su njena dva najaktivija radnika premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić, a problem je što u vlasti nema zastupnika interesa građana.
 
Odgovarajući na pitanje o saznanjima da su Evropska komisija i Vlada Srbije potpisale 22. septembra pisma o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum, Manojlović je rekao da je činjenica da će se pokušavati promena sporazuma koji zabranjuje eksplataciju litijuma i bora.
 
"Njih ne zanima Ustav, ni zakoni koji kažu da ne možete iskopavati minerale ako će oni dovesti do ekološkog uništenja", rekao je Manojlović.
 
Dodaje da vlast zanima da namire multinacionalne kompanije.
 
"Sve velike sile koriste svoje interese. Ključni je problem što imate Ruse u gasnoj industriji, Kineze u rudarskoj, NATO lobiste, predstavnike američke ambasade, EU, a nemamo predstavnike građana Srbije u vlasti", konstatovao je Manojlović.
  • Litijum

    27.10.2023 14:40
    ?????
    Eto vam dokaza da nas niko ništa ne pita osim za koga ćemo glasati
  • pitam se

    27.10.2023 13:21
    Gde su sada lokalni EU fanatici da nam u komentarima objasne kako je sve to rusko maslo i kako moramo u EU ako želimo normalan život i da zato glasamo za Marinikinu koaliciju?
    Koliko vidim, za koga god glasali, ovi će da kopaju litijum i da zagade Srbiju.

  • Marta

    27.10.2023 13:15
    Dakle!
    Dakle on je u Brisel isao zbog toga. Da jos malo proda, posto nas je toliko zaduzio da vise nista nece ostati kad svi dodju da naplate potrazivanja. I ne razumem ove sad zalopojke? Zar stvarno ovaj narod veruje da nama neko daje novac na zajam zato sto smo lepi, pametni i cestiti? Da li stvarno mislite da te pare koje on deli nece doci naplatu? I sad je kao kriv stranac, sto je nas nasa vlast prezaduzila i hoce da se naplati! Odrastite! Za to se glasalo, nosite se sa tim!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija