Vučić: Neke zemlje iz okruženja su tražile sankcije za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su neke zemlje iz okruženja danas tražile da se uvedu sankcije Srbiji zbog događaja u Banjskoj.
Međutim, kako je dodao, "od toga nema ništa jer to nije prošlo na Evropskom savetu".
"Bili su pokušaji nekih iz našeg okruženja da govore o merama protiv Srbije, pokušali su i da akt u Banskom dvoru okarakterišu kao teroristički akt, ali nije moglo da prođe na Evropskom savetu. Dakle, ja sam zahvalan svima koji su očuvali međunarodno pravo i koji su time čuvali, rekao bih, i regionalnu stabilnost ovde na Zapadnom Balkanu, naravno indirektno ili direktno pomogli i poziciji Republike Srbije", rekao je Vučić.
Dodao je da, uprkos tome što je juče bio izuzetno težak dan, građani Srbije mogu mirno da spavaju.
 
"Nastavićemo da čuvamo stabilnost, nastavićemo da pomažemo našem narodu na KiM koji živi u užasnim okolnostima, bukvalno pod terorom režima Aljbina Kurtija. Mislim da naša politička pozicija, ukoliko se budemo ponašali dosledno, odgovorno i u skladu sa preuzetim obavezama, uvek čuvajući naše nacionalne i državne interese, mislim da će pozicija Srbije u narednom periodu, posle užasnih meseci i dana za nas, nastaviti da jača", poručio je Vučić.
 
Dodao je da svi u Evropi znaju njegov stav i da ga je više puta rekao predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu u razgovorima. 
 
"Nikada ga nisam krio, ali juče ste mogli da čujete, Aljbin Kurti je mene optužio da neću da potpišem. Ništa od toga nije lako, jer naravno oni su morali da ponude potpis, iako im je, nekima od njih makar, bilo jasno o čemu se radi i kakav je to Kurtijev trik. Ja sam ponovio, ako mislite da je to jednostavno da kažete pred predsednikom Evropskog saveta, šefom Evropske unije, Boreljom koji je njihov ministar", rekao je Vučić.
 
Dodao je da to nije bilo lako reći pred najmoćnijim ljudima Evrope kakvi su Makron, Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni.
"Kurti juče izveo kratkoročan trik jer nije spreman da formira ZSO"
 
 Vučić izjavio je da je Aljbin Kurti u Briselu izveo dobar, ali kratkoročan trik, jer je prvi imao sastanak sa evropskim zvaničnicima i ponudio da se potpišu sva tri dokumenta, jer je znao da Beograd neće da prihvati nezavisnost Kosova i članstvo u UN.
 
"Pokušavao je to i ranije, a juče je to bilo sasvim izvesno, ali mislim da to ne može ponovo da prođe. Kurti je imao prvi sastanak sa  predstavnicima velikih sila evropskih, Francuske, Nemačke, Italije, i zatim šefom Evropskog saveta i Boreljom i Lajčakom. I on je njima izneo ideju -  hajde da potpišemo sva tri dokumenta", rekao je Vučić za TV Pink.
 
Reč je o drugom briselskom i ohridskom sporazumu i poslednjem predlogu koji je stigao u Beograd 21. oktobra o ZSO, dodao je Vučić.
 
"Zašto je on to izneo? Zato što je njemu bilo jasno da Srbija to ne može da potpiše jer sam to već 10 puta rekao, ali on zna da lideri velikih zemalja ne znaju svaki detalj i onda je on to pokušao da proda. A reč je naravno o triku, jer on nije spreman da formira ZSO uopšte", rekao je Vučić.
 
Dodao je da je Kurti znao da on neće da ide ispod granica Ustava Republike Srbije i da neće prihvatiti nezavisnost Kosova.
  • Куп је битан

    28.10.2023 10:11
    Нису потребне никакве санкције Србији. Довољно је увођење санкција врху режима, а нарочито онима који су задужени за сакривање пара.
  • Reintje

    28.10.2023 09:10
    Privlacite zlo
    Neke zemlje su 1999. trazile i lekciju bombardovanjem u vreme vase prve vladavine, pa zasto je ovo sad cudno?
  • TBL

    28.10.2023 08:52
    A da nije
    Narnia?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.