Šolc, Makron i Meloni: Beograd da prihvati de fakto priznanje Kosova, Priština da formira ZSO

Lideri Nemačke, Francuske i Italije pozvali su Beograd na faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, a Prištinu da pokrene proceduru za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Navode da obe strane u suprotnom rizikuju da izgube važne prilike.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom na sajtu nemačkog kancelara Olafa Šolca, troje lidera poziva vlasti Srbije i Kosova da to učine radi brzog napretka u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji, postignutog 27. februara u Briselu.
"U cilju brzog napretka u implementaciji, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kako je propisano u (novom, evropskom) nacrtu Statuta, a Srbiju da prihvati de fakto priznanje. Formalnosti, uključujući one koje su povezane sa usvajanjem, ne bi trebalo da stoje na putu napretka u ovom pitanju“, naveli su lideri tri najmoćnije evropske zemlje.
 
Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni navode da bi faza implementacije trebalo da napreduje tako da obe strane ispunjavaju svoje obaveze paralelno, korak po korak, u skladu sa principom da obe strane treba nešto da urade da bi nešto dobile.
 
"Fokus bi sada trebalo da bude na punoj primeni Sporazuma (o putu ka normalizaciji), bez preduslova ili odlaganja. Sada očekujemo da se Kosovo i Srbija brzo dogovore o detaljima u dijalogu uz posredstvo EU. U slučaju nedostatka napretka u normalizaciji odnosa, obe strane rizikuju da izgube važne prilike“, naveli su Šolc, Makron i Meloni.
 
Oni su pozdravili angažovanje dve strane u razgovorima u Briselu u četvrtak, navodeći da su "uzeli u obzir komentare lidera Kosova i Srbije na evropski predlog statuta za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu izraženu spremnost da ga primene“.
 
"Nacrt statuta koji smo predstavili i koji u potpunosti podržavamo obuhvata moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, u okviru parametara koje su strane definisale“, navodi troje lidera.
Šolc, Makron i Meloni su u četvrtak, zajedno šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, odvojeno razgovarali u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
Borel je posle razgovora izjavio da dogovor lidera Srbije i Kosova nije bio moguć zbog preduslova svake od strana koji su za drugu bili neprihvatljivi.

Komentari 63

  • ja(ja)

    31.10.2023 19:47
    Jocika..
    ..vaš i moj problem (mala plata, siromaštvo, bezakonje) neće rešiti ova gospoda iz EU. A neće ni precednik, već NAROD kada se dozove svesti..ako se dozove. Od kuckanja po tastaturi leba nema.
  • sale

    31.10.2023 13:52
    razuma bez
    resenje za kosovo je vrlo jednostavno...

    bosko, mica, dss, poks, seselj, bokan, danilo, vukan, 700.000 drugova clanova, porfirije, irinej, pahomije i ostatak ekipe da se presele u pristinu i da tamo, na licu mesta, odbrane interese srbije, za koje se trenutno uz pomoc nasih para, zalazu iz beograda...
  • Хомер

    30.10.2023 07:45
    Нема ништа од тога
    Овде је доста наручених коментара,дефетистичких и противуставних. Као причају против Вучића, ово,оно. Шта Вучић? Или било који грађанин. Стављати у једној реченици Вучића или било кога са Косовом и Метохијом је ван сваке памети. Косово је Србија, нема предаје. Не треба нам онда та ЕУ и готово. Ако треба референдум и тачка. А ово што хоће да "живе нормално" из не знам ког века што су модерни јадни сте. Продали би рођену матер. Све вам у парама. Мртви сте а светом ходите

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.