Kurti: Vučić doveo u pitanje teritorijalni integritet Kosova, iako je to deo sporazuma iz Brisela

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom u četvrtak doveo u pitanje i teritorijalni integritet Kosova.
Kako dodaje, on je ovo doveo u pitanje, iako je "poštovanje teritorijalnog integriteta dve zemlje" deo preambule i određenih odredbi osnovnog sporazuma iz Brisela i Aneksa iz Ohrida, čime je doveo u pitanje ceo sporazum.
Kurti je kao "direktnu pretnju Srbije Kosovu" i kao kršenje sporazuma ocenio izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu o tome da ne prihvata nezavisnost Kosova, da se protivi prijemu Kosova u UN i da ne prihvata teritorijalni integritet Kosova.
Kurti je na konferenciji za novinare sa svojim prvim zamenikom Besnikom Bisljimijem rekao da je Kosovo tražilo da se i sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida potpišu, i izrazilo spremnost da potpiše i "evropski" nacrt dokumenta o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO).
 
Dodao je da je Vučić to odbio.
 
Po rečima Kurtija, da je potpisan juče u Briselu, nacrt ZSO koji su predstavile zapadne diplomate odmah bi bio dostavljen na ocenu Ustavnom sudu Kosova i da su mu to rekle zapadne diplomate 21. oktobra u Prištini.
 
Dodao je da su američko-evropski emisari rekli da je nacrt Asocijacije pažljivo pisan u skladu sa strukturom Ustava Kosova.
 
Odbio je da iznese detalje o tom novom evropskom planu, rekavši da su to tražili emisari.
 
Kosovski premijer je i danas optužio Srbiju da podstiče nasilje, i da stoji iza terorističkog napada 24. septembra u Banjskoj.
 
On je naveo i da je na sastanku sa liderima Evrope zahtevao kažnjavanje Srbije "pošto nekažnjavanje postaje ohrabrenje za ponavljanje (napada)", i dodao da je tražio "izručenje terorista Kosovu" da bi im se tamo sudilo.
 
Zamenik premijera Besnik Bislimi je rekao da u EU postoje neformalne ocene da su mere prema Kosovu nepravedne.
  • Milan

    30.10.2023 20:24
    Ceracemo se jos
  • Dr mr

    28.10.2023 12:58
    Teritorijalni integritet
    Pa zasto Kurti rusi teritorijalni integritet Srbije
  • Bette Davis 1950

    28.10.2023 00:06
    Dobro.. Ako Srbija prizna Kosovo, šta će se dogoditi? Ništa? Svašta? To što se za ova dva veka dešava (ovaj i minuli), nije prvi put tokom istorije ovih regiona. Kosovo se ponovo vratilo Srbiji nekoliko, a isto toliko puta i otišlo. To je danas već politikantski posao, gotovo komercijalni ili marketinški. Ljudima je s obe strane važnije da žive život, ma gde bili. Hebeš sve ovo. Živeli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.