Seizmološki zavod Srbije ostao bez seizmologa

Seizmološki zavod Srbije ostao je bez seizmologa. Više je razloga za to - nezainteresovanost za taj posao, višegodišnja zabrana zapošljavanja i odlasci u penziju.
Seizmološki zavod Srbije ostao bez seizmologa
Foto: Pixabay
Situacija je takva da kad se u Srbiji zemlja zatrese nema seizmologa koji će to zabeležiti, već to rade fizičar i elektrotehničar, piše Euronews Srbija
Stručnjaci navode da se čak ni dovođenjem mladih seizmologa problem ne bi rešio. 
Seizmolog Ana Mladenović kaže da bi njih neko morao da obučava, pošto analiza zemljotresa zahteva iskustvo i svaki seizmolog je obavlja drugačije.
 
"Upoznala sam pre 10 godina u zavodu ženu pred penzijom i tačno je znala koji tip talasa nailazi na koju stanicu i objasnila mi je koji je princip. U tome je stvar, onaj ko nema iskustvo ne može odmah da preuzme posao tako da dugoročno gledano to je ogroman problem", kaže ona.
 
Problem su u zavodu pokušali da reše zapošljavanjem. Međutim, ove godine do sada je raspisano pet javnih konkursa na koje se prijavio mali broj kandidata ili se nije prijavio ni jedan. Čak i kada prijavljenih ima, ne prolaze ni osnovna testiranja. Slična situacija je bila i 2021. i 2022. godine.
 
Međutim, u Zavodu tvrde da su i potrebe za seizmolozima smanjene.
 
"Uvođenjem najsavremenijih softvera iz oblasti seizmologije koji sa velikom pouzdanošću automatski lociraju i izveštavaju o dogođenim zemljotresima znatno je smanjena potreba za stalnim prisustvom dežurnog seizmologa", navode u saopštenju.
 
Ana Mladenović objašnjava da je upravo zbog nedostatka stručnjaka, Srbija izuzeta iz projekta postavljanja seizmoloških stanica koje skupljaju podatke i tako ostala bela tačka na toj mapi.
 
"Mi nećemo imati podatke uopšte, nećemo učestvovati u usaglašavanjima karata, nećemo znati na nivou zemlje gde su aktivni rasedi, kakva je građa zemljine kore", kaže ona.

Zavod najavljuje raspisivanje novih konkursa, kao i da će uskoro anagažovati dvoje iskusnih kolega sa završenim rudarsko-geološkim fakultetom, jer kako kažu, mlađe kolege radije biraju privatni sektor.

  • Garisa

    30.10.2023 07:13
    Zar tog odseka nema na BK,Fabus,Educons i nekim od ovih renomiranih naprednih instant fakulteta????Mozda do izbora bude i desetine seizmologa praksa nije potrebna posto su to dokazali u javnim preduzecima i drzavnim jaslama,samo glasaj za vodju i ne brigaj....
  • Salamander

    30.10.2023 06:38
    eSeNeS tres
    Ko to tamo lupeta?
    Ne uključuj televizor.
    Odatle izlazi.
  • Goran S.

    29.10.2023 23:17
    Pa kad ima za popove
    i Hram Svetog Save od 75 miliona eura u centru Beograda koji bolje znaju od seizmologa kada će zemljotres shodno Bibliji i predanjima u Bibliji,zašto ne bi imalo i za 500 eura plate seizmologa?


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.