VIDEO: Naučnici o tome šta je bljesak koji se pojavio na nebu pre razornog zemljotresa u Maroku

Bezbednosne kamere postavljene na kući u gradu Agadiru na jugozapadu Maroka zabeležile su bljesak plave svetlosti koji se na nebu pojavio tri minuta pre zemljotresa magnitude 6,8 stepeni.
Kako piše CNN, izveštaji o "bljesku pre zemljotresa" sežu vekovima u prošlost do stare Grčke.
Ovi izlivi jarkog, rasplesanog svetla u različitim bojama dugo su zbunjivali naučnike i još nema konsenzusa o tome šta ih izaziva, ali su "definitivno stvarni", rekao je Džon Der, geofizičar u penziji koji je radio u američkom Geološkom institutu. On je i koautor nekoliko naučnih radova o ovoj temi, prenosi N1.
"Da li ćete videti te bljeskove zavisi od mraka i drugih činilaca", dodao je.
 
 
Rekao je da nedavni video iz Maroka izgleda kao "svetlo zemljotresa" snimljeno sigurnosnim kamerama tokom zemljotresa 2007. u Peruu.
 
Huan Antonijo Lira Kačo, profesor fizike na Univerzitetu Universidad Nacional Mayor de San Marcos u Peruu, koji je proučavao ovaj fenomen, rekao je da su video snimci mobilnih telefona i raširena upotreba sigurnosnih kamera olakšale proučavanje ovih bljeskova.
 
"Pre četrdeset godina to je bilo nemoguće. Da ste rekli da ste ih videli, niko vam ne bi verovao", kazao je.
 
Imaju različite oblike
 
Der je u jednom od svojih radova naveo da ova svetla uoči zemljotresa mogu imati različite oblike. Nekad mogu da liče na munje, a ponekad mogu biti poput svetlosne trake u atmosferi nalik polarnoj aurori.
 
Ponekad takođe mogu izgledati kao svetleće kugle koje lebde u vazduhu ili kao mali plamenovi koji trepere ili puze duž ili blizu tla ili veći plamenovi koji izviru iz zemlje.
 
Video snimljen u Kini malo pre potresa u Sečuanu 2008. prikazuje svetleće oblake kako lebde nebom.
 
Der i kolege su prikupili podatke 65 američkih i evropskih zemljotresa, povezanih s verodostojnim izveštajima o svetlima zemljotresa koji datiraju iz 1600. godine. Svoj rad su objavili 2014. u časopisu "Seismological Research Letters".
 
Istraživači su otkrili da je oko 80 odsto proučavanih ovih bljeskova uočeno kod zemljotresa magnitude veće od pet stepeni. U većini slučajeva fenomen je primećen neposredno pre ili tokom seizmičkog događaja, a bio je vidljiv do 600 kilometara od epicentra.
 
Studija je takođe pokazala da je verovatnije da će se ovi bljeskovi pojaviti na ili u blizini rascepnih dolina, mesta gde je - u nekom trenutku u prošlosti Zemljina kora bila razdvojena, a ne u području gde se spajaju tektonske ploče, gde se događa veliki broj snažnih zemljotresa.
 
Mogući uzroci
 
Frideman Freund, Derov saradnik i pomoćni profesor na Univerzitetu San Hose i bivši istraživač u NASA-inom istraživačkom centru Ames, došao je do jedne teorije o ovim svetlima.
Kada se određeni nedostaci ili nečistoće u kristalima u stenama izlože mehaničkom naprezanju - kao što je tokom nakupljanja tektonskih naprezanja pre ili tokom velikog zemljotresa, oni se raspadaju i stvaraju električnu energiju. Stena je izolator koji, kada se mehanički pritisne, postaje poluprovodnik, rekao je.
 
"Pre zemljotresa, ogromne količine stena - stotine hiljada kubnih kilometara stena u Zemljinoj kori, izložene su opterećenju i naprezanja izazivaju pomeranje mineralnih zrnaca, a to je kao uključivanje baterije", objasnio je Freund u članku iz 2014. za "The Conversation".
 
Druge teorije o tome šta uzrokuje zemljotresna svetla uključuju statički elektricitet proizveden lomljenjem stena i emanaciju radona, između ostalog.
 
Još ne postoji konsenzus među naučnicima oko toga šta zaista uzrokuje ove bljeskove.
  • Hm

    15.09.2023 08:42
    Nije ni bitno sta je, bitno je da priroda obicno nadje nacina da "upozori". Zivotinje osete promene pre zemljotresa, verovatno upravo zbog elektro-magnetnih promena. Samo je covek vremenom otupeo a ide ka tome da postane jos tupaviji.
  • NS

    14.09.2023 18:51
    Malo je čudno da govore o pomeranju stena a svetlo se pojavljuje pre zemljotresa. Ako se radi o dubljim slojevima - tu se stalno kreću stene a osim toga teško da sa te dubine dođe do pražnjenja u atmosferu. Biće da se time niko nije još ozbiljno bavio.
  • mozda

    14.09.2023 10:27
    nas
    i mali zeleni upozoravaju .........ovo sigurno nece razmatrati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.