Ekskurzije dece u vrtićima koštaju po nekoliko stotina evra: Šta roditelji sve plaćaju?

Roditelji dece beogradskih vrtića ovih dana su razapeti između želje da dete pošalju na zimovanje s drugarima i svojih finansijskih (ne)mogućnosti da tu želju ispune.
Ekskurzije dece u vrtićima koštaju po nekoliko stotina evra: Šta roditelji sve plaćaju?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naime, ponude koje su dobili idu i preko 40.000 dinara za sedmodnevni boravak na planini.
Roditeljima mališana koji idu u jedan vrtić na Karaburmi predstavljena je ponuda za zimovanje. Kako je za portal nova.rs rekla mama jednog deteta - u opticaju su bile četiri ponude, a roditeljima je ostavljeno da se opredele za jednu od njih.
"Dobili smo četiri ponude. Predstavljen nam je Zlatibor, šest noćenja, sedam dana, a cena je 36.750 dinara. Druga ponuda je takođe Zlatibor, ali drugi hotel, skuplji za 1.200 dinara. Treća, najskuplja, odnosila se na boravak na Kopaoniku, čak 41.000 dinara, i poslednja je bila Goč čija je cena za sedam dana boravka iznosila 28.300. Pa vi sad gledajte: ko to može da priušti? Moja plata je 65.000 dinara. Volela bih da pošaljem oba deteta na zimovanje, ali to je nemoguće. Nemam toliko novca", priča ova majka.
 
Roditelji jednog vrtića na Savskom vencu nisu čak ni mogli da biraju - obavešteni su da deca idu na Kopaonik po ceni od 38.600 dinara. Deca iz jednog podavalskog vrtića u opštini Voždovac mogu da zimuju na Divčibarama, što će roditelje koštati oko 25.000 dinara.
 
Šta plaćaju roditelji?
 
Turistička agencija šalje ponude školi, a školska komisija, u kojoj sedi i roditelj, bira najpovoljniju. Roditelji plaćaju ekskurziju, a od toga nastavniku ide od 500 do nekoliko hiljada dinara po đaku. Dnevnica lekara je oko 6.000 dinara. Porez koji se na sve to plaća najviše utiče na cenu.
 
Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija objašnjava da su agencije najmanji problem, te da roditelji nisu zainteresovani za više informacija o samoj ekskurziji.
 
"Postoji Pravilnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako i na koji način se realizuju izleti, ekskurzije i rekreativna nastava, gde postoji značajan broj obaveza koje agencija mora da poštuje, kao na primer lekar koji mora da putuje sa nižim razredima, vođa puta, potom nastavnici koji imaju svoje dnevnice, a na sve to plaćaju se ogromni porezi i doprinosi koji nisu manji nego otprilike 60 odsto. Prema tome, ako nastavniku date dnevnicu od 1.000 dinara, roditelji u stvari plate 1.600 dinara. To su veliki troškovi. Prema Zakonu o turizmu, moramo da imamo i vodiče ili pratioce grupe iz agencije", kaže Seničić.
 
On dodaje da roditelji zapravo plaćaju ulaznice i obroke i za lekara, vođu puta i dva nastavnika, ako, recimo, na ekskurziju ide 40 dece, a to sve povećava cenu.
 
"Ista je stvar za ekskurzije. Profesori treba da spavaju u hotelu. Pored dnevnica, njima je plaćen boravak u hotelu. Ne može to niko da pokloni. Roditelji vole da prebacuju odgovornost na nekog drugog. Oni imaju krajnju odluku i Savet roditelja zajedno sa direktorom odlučuje šta će prihvatiti, a šta ne. Na osnovu toga šta oni postave kao javnu nabavku, agencije dostavljaju program putovanja. Ne mogu da kažu da ne znaju šta je. Roditelji u svakom trenutku mogu da traže da agencija koju su izabrali dođe i da im da otvorenu kalkulaciju, da se vidi šta koliko košta, prevoz, koliko ima gratis mesta, koliki su troškovi dnevnica, koliko agencija zarađuje...", navodi sagovornik nova.rs.
 
Seničić tvrdi da često sami roditelji povećavaju cenu ekskurzija.
 
"Kada se ide na trodnevnu ekskurziju, roditelji insistiraju da deca spavaju u hotelu sa četiri zvezdice, da imaju polupansione, a to sve značajno poskupljuje cenu. A za takve ekskurzije idu dva vozača, vodiča, u jednom autobusu dva profesora, lekara, to je već šest ljudi. Ukupan trošak za njih delimo na četrdesetoro dece, ukoliko toliko ide. Pošto roditelji određuju koliko će profesori dobiti po detetu, njima niko ne kaže da na to mora da se plati 60 odsto poreza. A kada im uplaćujete na račun, morate da platite još 20 odsto PDV-a. Dakle, ako za tri dana imaju 3.000 dinara, faktički to košta pet hiljada i nešto", objašnjava prvi čovek Nacionalne asocijacije turističkih agencija.
On roditeljima poručuje da su oni naručioci posla i da treba da reaguju.
 
"Ponašaju se kao da su stavljeni pred svršen čin i da oni to moraju, a ništa ne moraju. Treba napraviti pritisak na direktora", kaže Seničić.
 
On smatra da je rešenje za problem preskupih ekskurzija u tome da se država uključi u to.
 
"Da se odrede dnevnice profesorima i da se oslobodi plaćanje poreza i doprinosa za dnevnice lekara kod te vrste putovanja, da ne opterećujemo roditelje. U tom slučaju možemo da smanjimo cene za 20-25 odsto", zaključuje Seničić.
  • Vesna

    15.11.2023 13:08
    Bila sam skolarac u najgore vreme devedesetih, roditelji su od svoje bede, skupljali i davali zadnji dinar da idem na rekreativnu. Licno poznajem bogatase savremene Srbije, koji su se izjasnili da im je rekreativna preskupa. Ovavestenje za one sto se cude, rekreativna je skupa, uvek je bila, samo nasi roditelji su bili spremni da se odricu zarad nas. Mi odrasli u devedesetim to nismo spremni za svoju decu. Moja mama nije imala gel nokte, isfeniranu kosu, original garderobu, nije vozila kola, mnoge cak osnovne stvari ,secam se kad donesem papir sa cenom i ponudom za rekreativnu, maminog i tatinog pogleda, znala sam da je skupo, znala sam da nemaju, ali su oni uvek stavljali potpis odobrenja. Hvala mama i tata! Zato i ako je skupo ne dovodim u pitanje odlazak svog deteta na rekreativnu, jer sto je meni skupo, mojim roditeljima je bilo skuplje, a obezbedili su mi najlepse uspomene u zivotu.
  • Mila

    31.10.2023 14:46
    Lopovluk
    Niko nije dobro prosao ko zaradjuje na deci. A ovde postali svi prealavi,Koliko kolicinski deca mogu pojesti i popiti a da ne pricam o ceni smestaja, ludilo, deca obicno idu van sezone, sto mozete videti u maju grcku sa smestajem i prevozom 100evra za 10 dana, znaci plackaju roditelje, jer znaju da su slabi na decu
  • Fujoslav

    30.10.2023 15:17
    Siroma sam al volem da živim
    I najsiromašniji su išli na ekskurzije back in the days u Jugoslaviji. A gle sad ovaj Srbistan kako tretira svoju decu, profitira na njima eee.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija