Novosađanka besna zbog ponude za ekskurziju: 12.000 dinara za jedno noćenje, Lepenski vir i Đerdap

Učenici Osnovne škole "Svetozar Marković Toza" dobili su ponudu za matursku ekskurziju, dva dana sa jednim noćenjem za obilazak istočne Srbije, a koja će roditelje koštati 12.290 dinara.
Novosađanka besna zbog ponude za ekskurziju: 12.000 dinara za jedno noćenje, Lepenski vir i Đerdap
Foto: Pixabay
Mali maturanti su ovu ponudu dobili od turističke agencije iz Novog Sada, a nezadovoljni roditelji koji su se javili redakciji 021.rs kažu da iz pouzdanih izvora znaju da nije postojala nijedna druga ponuda, te da su bili primorani da je i prihvate. Osim plaćanja ekskurzije, za decu moraju da izdvoje i džeparac.
Kako se u ponudi navodi, pod cenom se podrazumeva prevoz dva dana autobusom, ulaznice za posetu Smederevskoj tvrđavi, Golubačkoj tvrđavi, Lepenskom viru i Hidroelektrani "Đerdap". 
 
Gde će tačno deca biti smeštena, roditelji bi moraju da se raspituje, s obzirom na to da u ponudi na jednom mestu piše kako će noćiti u hotelu "Lepenski vir" u Donjem Milanovcu, dok se na drugom mestu napominje kako je u cenu uključen smeštaj u hotelu "Đerdap" u Kladovu, na bazi punog pansiona. 
Kako kaže majka jednog osmaka iz ove škole za 021.rs, cena za ovakvu ekskurziju i ponudu je preterana.
 
"Mislim da je cena za ovu ekskurziju i noćenje u nekom starom hotelu preterana. S obzirom na to da ne postoji nijedna druga ponuda, mi, roditelji, u situaciji smo da moramo da pustimo dete na ovakvu ekskurziju. Za taj novac se mogla napraviti neka lepša ponuda, ali je ovo po meni skandalozno", navodi ova majka.

Prema dostupnim informacijama, cena ulaznice za najavljenu grupnu posetu Smederevske tvrđave je 200 dinara, a uz to je obezbeđenja usluga turističkog vođenja bez nadoknade. Na sajtu Golubačke tvrđave vidi se da je za đačke ekskurzije cena 150 dinara po osobi. Na sajtu Turističke organizacije Srbije stoji da je ulaz u Lepenski vir za decu do 15 godina 250 dinara, dok je za grupe 350. 
 
Ona smatra da postoje dogovori između škola i agencija, jer je i njena starija ćerka, pre nekoliko godina, na matursku ekskurziju išla preko iste agencije. 
 
U OŠ "Svetozar Marković Toza" za 021.rs poručuju da im se nijedan roditelj učenika osmog razreda nije obratio sa primedbom u vezi sa ponudom za ekskurziju koju su dobili. Na pitanje da li je bilo i drugih ponuda, nisu odgovorili.
 
Majka sa kojima smo razgovarali kaže da ostali roditelji ćute, jer smatraju da ne mogu ništa da promene. 
 
"U principu se svi roditelji slažu da je cena skandalozna. Svi ćute, kažu da će platiti, ali smo svi zgroženi i ništa ne možemo da uradimo povodom toga", kaže ona.
Predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam asocijacije YUTA Zoran Serdar je za Euronews Srbija prošle nedelje rekao da su ekskurzije i rekreativne nastave poskupele jer je sve poskupelo, veće su cene hotela od 15 do 20 odsto, prevoz, dnevnice rekreatora, vodiča, animatora, lekara.
 
"U cenama aranžmana najviše su povećane cene prevoza, te su od proletos do sada prevoznici podigli cene 15 centi po kilometru, što znači da je prevoz do Kopaonika i nazad poskupeo za 100 evra", rekao je on tada. 
  • Preterivanje

    23.09.2022 10:59
    5400 din.je izlet koji organizuju, vrtić, udaljenost od NS 40 km. Neka mi neko objasni tu računicu! Koliko košta taj prevoz 80km ukupno, koliko ručak za dete od 5 godina? Niko ne spori tu odgovornost i brigu o toliko dece, to da ne računamo tako jer će ispasti da treba da košta milijarde. Neko reče "vodite sami svoju zlatnu decu". Pa vodimo, stalno putujemo i uživamo u tome,ali da imate decu onda biste znali koliko oni uživaju kada su sa svojim drugarima,njima je potrebno i društvo druge dece,a ne samo roditelja. Ne radi se uopšte o tome. Jedan takav izlet ne bi trebao biti više od 3000 din!
  • DraganFutog

    22.09.2022 20:17
    Javna tajna
    To se desilo i meni. Naduvaju cene i duplo na ekskurziju pa dele svi redom kusur od direktora do nastavnika plus dnevnica nastavnika oko 10.000din. Na kraju nisam pustio dete da ode. I posle više godina od tada, kajem se. Većina dece je otputovalo a moje nije i bilo je razočarano zbog toga. Treba uvesti provere i kazniti sve u tom lancu!
  • Piju

    22.09.2022 12:37
    Ekonomski tigar
    Nije ekskurzija skupa nego je narod bedan!! Nema para za osnovne stvari a kamoli za 100 eur za jedno noćenje.
    Pored cena lokaliteta uračunajte i cenu smeštaja, cenu autobusa i goriva koje vrtoglavo raste, cenu za vodiče, doktora, dnevnice za nastavnike i uslugu agencije. Svi rade svoj posao i treba du budu pošteno plaćeni za to.
    Probelm je što narod nema para!!! Siromašni smo!! To je taj naš bedni ekonomski tigar koji ne može detetu da priušti jednu običnu ekskurziju!!!
    Ljitite se na pogrešene ljude, nije kriva agencija koja isto tako mora da plati licence, poreze, plate radnicima, autobuse, gorivo, hoteli koji treba da spreme hranu, plate radnike, vodiči koji su 24h angažovani, doktor koji je obavezan, dnevnica nastavnicima koji vam čuvaju dete za 700 din dnevno itd... dakle nišra to nije skupo samo mi nemamo para!!!
    Kada budemo normalno živeli, sa normalnim platama ovo neće biti tema!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti