Šta se do sada zna o izborima raspisanim za 17. decembar?

Glasački listići na izborima za narodne poslanike 17. decembra 2023. godine biće svetlo kajsija boje, dok će kontrolni listić biti svetlo plav, odlučila je danas Republička izborna komisija (RIK).
Šta se do sada zna o izborima raspisanim za 17. decembar?
Foto: 021.rs
RIK je doneo i odluku o izgledu obrazaca za podnošenje izbornih lista za izbore za narodne poslanike uz koje će biti priložena saglasnost kandidata, izjave birača i spisak onih koji su podržali izbornu listu.
Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je u Službenom glasniku danas objavljena odluka Predsednika Srbije o raspuštanju Skupštine, tako da su rokovi za izborne radnje danas počeli.
"Izborne liste je moguće podneti do 26. novembra, dakle 20 dana pre izbora i da podsetim da je za proglašenje izborne liste neophodno da učesnici u izborima podnesu najmanje 10 hiljada overenih potpisa građana koji su im dali podršku, a za stranke nacionalnih manjina neophodno je 5.000 overenih izjava birača", rekao je Dimitrijević.
 
O je rekao da RIK nema nadležnost da utiče na one koji overavaju potpise, ali da može da apeluje na notare da svim listama omogući ravnopravan pristup overi potpisa.
 
On je obavestio kolege da od danas za članove RIK-a počinju dežurstva jer se predaja lista može očekivati bilo kada.
 
Građani mogu elektronski da podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku 
 
Putem Portala eUprava građani potpuno besplatno mogu elektronski da podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku, podsetilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
 
Kako je navedeno u saopštenju, omogućeno im je da izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, podnesu zahtev za njihov upis ili promenu, kao i da im odgovarajuće rešenje u obliku elektronskog dokumenta bude dostavljeno u njihovo eSanduče.
 
Potrebno je da građani budu punoletni državljani Srbije koji su registrovani korisnici Portala eUprava i prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.
 
Deo Jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju grada Novog Sada izložen je u sedištu Grupe za vođenje i ažuriranje biračkog spiska Gradske uprave za opšte poslove, na Trgu mladenaca 7.
 
Podsetimo, zahteve za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska, građani sa prebivalištem na teritoriji grada Novog Sada, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji grada, mogu podneti Gradskoj upravi za opšte poslove do zaključenja biračkog spiska, odnosno do 1. decembra u ponoć.
 
Zahtevi za promene, uz odgovarajuće dokaze, podnose se Gradskoj upravi za opšte poslove grada Novog Sada svakog dana od 8 do 20 časova. Od 2. decembra do 13. decembra 2023. godine, upis, brisanje, izmene i dopune ili ispravke biračkog spiska obavljaće se na osnovu rešenja ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
 
Uvid u Jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici ministarstva državne uprave i loklane samouprave, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana OVDE.
Pojedine stranke su uveliko počele sa prikupljanjem potpisa.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je danas vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar. Pre toga je potpisao odluku kojom se raspušta Skupština Srbije, izabrana 3. aprila 2022. godine.
 
Vučić je potom večeras rekao da veruje da će "već koliko sutra predati izbornu listu SNS".
  • Linda

    02.11.2023 08:13
    Videli ste koliku podršku ima AV. Za 30 min je imao preko 10.000 potpisa…
  • đura šnajder

    02.11.2023 08:13
    seoba glasača


    lokalni izbori će se zbog mogućnosti seobe glasača odvijati u 3 turnusa.


    to je recept vlasti za popunjavanje rupa na lokalu.
  • Deda Lala

    02.11.2023 07:40
    Rek'o preCednik
    "Neka su vam srecni izbori!" A dobro je poznato da sreca ne stanuje u Srbiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija