Bibliotekari pisali Maji Gojković: Imamo ekstremno niske plate, apelujemo da se pobrinete i za nas

Bibliotekarsko društvo Srbije upozorava da su zaposleni u srpskim bibliotekama u alarmantnom stanju zbog ekstremno niskih plata.
Bibliotekari pisali Maji Gojković: Imamo ekstremno niske plate, apelujemo da se pobrinete i za nas
Foto: Pixabay
U pismu koje je predsednica Društva Jelena Glišović 1. novembra poslala ministarki kulture Maji Gojković, skreće se pažnja na činjenicu da bibliotekari imaju "najniže plate u celom javnom sektoru", što dramatično utiče na status cele struke i na mogućnost da dostojanstveno dočekaju sledeću platu.
 
"Obraćam Vam se sa hitnom molbom da upotrebite svoj uticaj da se koeficijenti zarada svih zaposlenih u bibliotekama povećaju kako bi se pokazalo da je njihov rad i doprinos kulturnom životu naroda vrednovan i prepoznat. Najhitnije je potrebno i da se ispravi nepravda načinjena tokom 2022. godine kada zaposleni u kulturi nisu dobili jednokratnu solidarnu pomoć iako su se ustanove kulture, a ispred svih biblioteke, prve otvorile za građane posle prvog talasa pandemije virusa Kovid 19", navodi se u ovom pismu.
Dodaje se da su zaposleni u kulturi bili izostavljeni i iz povećanja zarada 2015. godine, koje je usledilo nakon linearnog smanjenja plata od 10 odsto.
 
"Ono što veoma zabrinjava je da radnici u kulturi sa srednjom stručnom spremom praktično imaju minimalnu zaradu. Najavljeno povećanje minimalne cene rada od januara 2024. godine će dovesti do situacije da će zaposleni u kulturi sa SSS imati zaradu manju od minimalne. Takođe ukazujemo i na to da su zaposleni u kulturi sa VSS 2005. godine imali platu koja je bila 30 odsto veća od prosečne plate u Srbiji, a trenutno je situacija da je plata 20 odsto manja od prosečne republičke plate", navodi se u pismu Maji Gojković.
Bibliotekari ističu velike razlike između plata zaposlenih u zdravstvu i u kulturi gde je, na primer, plata medicinske sestre u nivou plate bibliotekara sa visokom spremom. Pritom je zaposlenih u kulturi 10.560, od čega je oko 3.200 bibliotekara.
 
"Skoro sve biblioteke u Srbiji imaju manji broj zaposlenih nego što bi po standardima i aktuelnim sistematizacijama trebalo da bude. Broj zaposlenih se i dalje smanjuje, što zbog napuštanja radnih mesta usled niskih primanja, što zbog odlaska u penziju i nemogućnosti primanja novih radnika. Poslovi koje zaposleni u bibliotekama obavljaju svakodnevno, omogućavajući hiljadama korisnika biblioteka u Srbiji da ostvare svoje osnovno pravo na pristup znanju, proverenim i tačnim informacijama, pružajući podršku i pomoć u obrazovanju svim starosnim grupama i sa posebnom pažnjom, osetljivim grupama građana i građanki, čuvajući i brinući se o kulturnom nasleđu Srbije tako da ono bude dostupno sadašnjim korisnicima i sačuvano za buduće generacije, čine stub naše kulture, a samim tim i društva", poručuje predsednica Bibliotekarskog društva Srbije Jelena Glišović.
 
Objašnjava da je u aprilu održan sastanak predstavnika Ministarstva kulture i Bibliotekarskog društva, kad su predstavljeni rezultati detaljne analize statusa i položaja stručnih radnika u javnim bibliotekama Srbije.

"Od tada nismo dobili nikakav odgovor u vezi sa napretkom pregovora sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvom finansija koji su nam tokom sastanka predočeni kao naredni koraci ka poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u bibliotekama. Ovim putem apelujemo da se pobrinete da se zaposlenima u bibliotekama Srbije, pre svega povećanjem koeficijenata zarade, poboljša materijalni položaj i vrati osnovno ljudsko dostojanstvo koje, za sada, ostaje nedostižno u uslovima egzistencijalne ugroženosti u kojoj živimo i radimo", zaključuje se u ovom pismu, koje je javno objavljeno.

  • Marko, Liman

    04.11.2023 11:07
    Narod nepismen, ne ume da čita sa razumevanjem, zabole Maju za bibliotekare.
  • Vesna

    03.11.2023 21:25
    Istina
    Sve navedeno je tužna istina... Stručni radnici sa SSS radiće za minimalac kao da su nekvalifikovani radnici. Oni sa fakultetom imaće 20% nižu od prosečne plate. Bibliotekari ne rade samo izdavanje knjiga, oni rade i izložbe, rashode knjiga, deziderate, dečje radionice, književne programe, katalogizaciju i unošenje u baze podataka, moraju da preporučuju knjige, pronalaze informacije i stručnu literaturu za maturske, seminarske i diplomske radove... Dakle, svi ti navedeni poslovi podrazumevaju ne samo široko znanje, već i ljubaznost, strpljivost...
  • Јагода

    03.11.2023 19:57
    Проће као ЖТП Београд 2000. сад су Железнице Србије ,биће ћерке фирме са уделом државе 51% и једино ако почну да пале књиге по библиотекама нешто ће се предузети

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija