Vučić nosilac liste za izbore, ali za njega ne važi zabrana izveštavanja: Kako je to moguće?

Mediji će tokom izborne kampanje bez ikakvih ograničenja moći da izveštavaju o aktivnostima predsednika Srbije Aleksandra Vučića poput otvaranja puteva, mostova, bolnica, škola ili fabrika.
Ovo je moguće s obzirom na to da se na aktuelnog šefa države ne odnosi zabrana izveštavanja u poslednjih trideset dana pre dana izbora, piše N1.
 
Predsednik Srbije nije obuhvaćen tom zabranom jer neće biti kandidat na predstojećim izborima, uprkos tome što će biti nosilac liste Srpske napredne stranke za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.
 
Ne samo da period zabrane ne obuhvata celu kampanju, već je zabrana ograničena samo na aktivnosti onih funkcionera koji su istovremeno i kandidati.
 
Ovo znači da će mediji moći nesmetano da izveštavaju o svim aktivnostima funkcionera koji nisu kandidati, ističe za N1 pravna ekspertkinja organizacija CRTA Vladana Jaraković.
"Usvajanjem novog Zakona o elektronskim medijima produžen je period sa deset na trideset dana pre izbornog dana tokom koga je medijima zabranjeno da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti (putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i sl.), odnosno obeležava početak izgradnje takvih objekata ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike, poslanike u skupštini autonomne pokrajine i odbornike u skupštini jedinice lokalne samouprave", objašnjava sagovornica N1.
 
Zabranom su, između ostalih, obuhvaćeni članovi Vlade u tehničkom mandatu čija imena su se našla na izbornim listama.
 
Na listi Srpske napredne stranke (SNS) ih je petoro, odnosno Ana Brnabić, Miloš Vučević, Siniša Mali, Nikola Selaković i Milan Krkobabić.
 
Socijalistička partija Srbije kandidovala je  četvoro, a to su Ivica Dačić, Slavica Đukić Dejanović, Đorđe Milićević i Novica Tončev.
 
Odredbe o zabrani medijskog izveštavanja važe i za doskorašnje gradonačelnike i predsednike opština koji i dalje obavljaju javnu funkciju.
 
"U 65 gradova i opština u Srbiji javna funkcija prestala je gradonačelnicima i predsednicima opština. Međutim, mnogi od njih postavljeni su u privremene organe u tim opštinama, pa su sada javni funkcioneri po osnovu članstva u privremenim organima", ističe Jaraković.
 
Sagovornica N1 navodela je primer donedavnog gradonačelnika Beograda, koji je imenovan za predsednika Privremenog organa Grada Beograda.
 
Ukoliko sada već bivši čelnici jedinica lokalne samouprave pretenduju da budu na tim funkcijama i nakon predstojećih izbora, moraće da budu kandidati na izbornim listama jer se gradonačelnici i predsednici opština biraju iz redova odbornika. 
 
U tom slučaju, biće zabranjeno izveštavanje i o njihovim ceremonijalnim aktivnostima 30 dana pre izbornog dana.
Na koje ministre se ne odnosi nova odredba zakona
 
Među funkcionere o čijim će ceremonijalnim aktivnostima nabrojanim u Zakonu mediji moći da izveštavaju do samog kraja izborne kampanje spadaju i ministri koji ne budu kandidati na izbornim listama, a njih bi, po svemu sudeći, biti između 18 i dvadeset.
 
"Raspuštanjem Narodne skupštine prestao je i mandat Vlade Srbije, ali će do izbora nove vlade aktuelni ministri obavljati tekuće poslove. Mnogi od njih neće biti kandidati na izbornoj listi za parlamentarne izbore čak i ukoliko pretenduju na ministarsko mesto u vladi koja bude formirana nakon izbora, jer se ministri ne biraju iz reda narodnih poslanika", podseća Jaraković.
  • Misko

    04.11.2023 22:32
    Danas sam dobio direktnu postu, kao penzioner, od gospodina "sto za jednoga", u pismu lupetanja i lazi. Moj glas neces dobiti, dobio si stan 99' -te kao ministar inormisanja a ubijen novinar, bagro hohstaplerska.
  • Симеон

    04.11.2023 22:08
    Први задатак
    Нове владе да буде хапшење недоказаног због свих кршења Устава Србије па онда све остало. Прво апса па онда доказивање
  • Grof Sekereši

    04.11.2023 22:00
    Po broju minuseva vidite da ih je više...izgubili smo...bio jednom jedan Novi Sad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.