EU od Srbije traži informacije o aktivnostima Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu

Srbija treba da informiše EU o aktivnostima Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i njegovoj integraciji u sistem upravljanja vanrednim situacijama.
EU od Srbije traži informacije o aktivnostima Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu
Foto: 021.rs
To se navodi u delu godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku u poglavlju 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.
Takođe, Srbija treba da obezbedi da humanitatrni cenar u Nišu ne duplira ulogu Koordinacionog centra Evropske komisije za hitne slučajeve, piše u delu izveštaja koji se odnosi na civilnu zaštitu.
Na sajtu Rusko-srpskog humanitarnog centra navodi se da je formiran 2012. na osnovu sporazuma vlada Srbije i Rusije sa ciljem da obezbedi niz humanitarnih zadataka na teritoriji Srbije i drugih zemalja balkanskog regiona.
 
U delu Komisijinog izveštaja o poglavlju 27 o pitanjima civilne zaštite navodi se da Srbija aktivno učestvuje u Mehanizmu civilne zaštite EU, da je poslala spasilačke timove u Tursku posle zemljotresa u februaru i učestvovala u radu operativnih timova za slanje humanitarne pomoći Turskoj i Siriji.
 
Takođe je Srbija u martu preko Mehanizma poslala u Ukrajinu pomoć za popravku štete u energetici nastalu zbog ruskih napada na civilnu infrastrukturu.
 
Komisija je ocenila da Srbija ima dobru legalnu osnovu i politiku za upravljanje rizikom od katastrofa zasnovanu na Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.
 
Izmene tog zakona planirane su za 2023. kako bi se otklonili manji nedostaci i uveli novi instrumenti za osnaživanje uključenih na lokalnom nivou.
Ocenjeno je i da je Srbija u proteklih godinu dana unapredila spremnost i kapacitete za reagovanje i da je pokrenula onlajn registar rizika od katastrofa, u skladu sa odgovarajućom uredbom EU, a koji pruža podatke u realnom vremenu.
 
Komisija je navela i da se Srbija nije povezala sa Zajedničkim komunikacionim i informacionim centrom za vanredne sitacije EU (CESIC), ali je izrazila interesovanje da se priključi verziji "samo za čitanje" dostupnoj zemljama koje učestvuju u Mehanizmu.
  • Temerinac

    09.11.2023 23:48
    EU traži ? Ko su oni, šta su oni ? Niko i ništa. Pogledajte realno, Francuska kao najveća zemlja u EU je dobila šut kartu iz Afrike iz Nigera, Malija, Gabona, Burkine Faso ih proteralo 1000 Vagnerovaca. A zamislite kad je Francuska najveća i najjača kakva su tek buranija ostale EU države ? Predlažem da se vesti koje sadrže EU zahteve ili ocene više ne objavljuju, koga briga šta ta buranija misli ?
  • Milanče

    09.11.2023 15:06
    svađa
    Najbolje da se posvađamo sa svima kao što to radi EU.
  • Zare

    09.11.2023 15:00
    Taj centar je ruska noga u vratima Evrope od koje Srbija ima samo stetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija