Ustupak Pinku: Vlast neprimetno iz zakona izbacila član koji štiti maloletnike od rijalitija

Iza leđa medijske zajednice i radne grupe koja je radila na izmenama ključnih medijskih zakona, tokom noćne sednice nadležnog skupštinskog odbora prihvaćen je amandman koji rijalitije briše iz zakona.
Odjednom i bez objašnjenja, zaštita maloletnika od neprimerenog sadržaja i nasilja u rijaliti programima izbačena je iz odredbe zakona i prebačena na podzakonski akt koji bi trebalo da bude donet, ali bez očekivanja da će imati neki veći efekat, piše Cenzolovka.
 
Nakon što su iza leđa radne grupe koja je radila na izmenama najvažnijih medijskih zakona ubačeni članovi zakona koji se tiču prava Telekoma da osniva medije, vlast je nastavila da u poslednji čas menja i druge članove zakona. Ovoga puta su našli način da usliše želje Televizije Pink.
Kako se navodi u Izveštaju o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o elektronskim medijima, sve je počelo kada se Pink Media Group žalila na član 68 Zakona o elektronskim medijima (ZEM). Pinku je tada zasmetalo to što je ovaj član ZEM-a, kako su naveli, "podložan tumačenju i svako tumači u skladu sa svojim stavovima (dakle, proizvoljno, a moguće i zlonamerno), te je potrebno preciznije definisati pojedine oblike ponašanja".
 
Predlog je tada odbijen.
 
Kako piše u izveštaju, "odredba nije definisana na način koji se može dvosmisleno i neprecizno tumačiti", te "ukoliko se ukaže potreba za tumačenjem ovog člana, to tumačenje će se zatražiti od Narodne skupštine koja je i jedino ovlašćena da daje tumačenje zakona".
O članu 68 Zakona o elektronskim medijima koji se tiče zaštite maloletnika i ljudskog dostojanstva u vezi sa emitovanjem rijalitija. U njemu je pisalo da se rijaliti programski sadržaj smatra nepodesnim za sve maloletnike mlađe od 18 godina, ako se u njemu prikazuju nasilje, nepristojno ponašanje, vređanje ili nago ljudsko telo. U rijaliti programskom sadržaju zabranjeno je prikazivati teško nasilje, polni odnos, zloupotrebu opojnih droga ili govor mržnje. Pružalac medijske usluge dužan je poštovati dostojanstvo ličnosti...
 
Predlog zakona sa ovakvom formulacijom nalazi se na sajtu Ministarstva infomisanja i telekomunikacija, dok je na sajtu Narodne skupštine u delu usvojeni zakoni, dokument sa novim članom broj 68. On sada glasi:
 
"Bliža pravila za izvršavanje obaveza u pogledu zaštite maloletnika i ljudskog dostojanstva u vezi sa objavljivanjem rijaliti programa i drugog nepodesnog sadržaja biće uređeno podzakonskim aktom Regulatora".
 
Kako se sve odigralo?
 
Dva dana pre nego što je zakon usvojen, na sednici Odbora za kulturu i informisanje naprasno se pojavio amandman na član 68, na koji se žalio Pink. Na sednici tog skupštinskog odbora, održanoj 24. oktobra, Nebojša Bakarec, koji je kao zamenik predsednika predsedavao, predložio je amandman na član 68. Za amandman je rekao da se tiče zaštite dece i maloletnika, nije ga dodatno objasnio niti ga pročitao.
 
"Kontaktirao sam REM, imam dobar kontakt sa Miloradom Vukašinovićem, razgovarali smo o ovome i on je rekao da nema problema, da se ja uključim u rad na ovom podzakonskom aktu koji će oni imati obavezu da sačine. On mi je rekao da prihvata, da će me pozvati. To će biti prvi put da ću ja otići u REM, neću farbati tablu, ali ću se truditi da oni to dobro odrade", sve je što je Bakarec rekao.
 
Tatjana Manojlović, članica Odbora ispred poslaničke grupe Demokratske stranke, kaže za Cenzolovku da su za taj amandman i ona i ostali članovi odbora saznali na samoj sednici. Za nju ovo predstavlja još jedan pokazatelj da vlast nastavlja sa licemernim i neodgovornim ponašanjem, sada u odnosu prema medijskim zakonima. Posebno posle nedavnih tragedija u Ribnikaru i selima oko Mladenovca, ističe Manojlović.
 
"Javnost je po ko zna koji put šibicarski sve izmanipulisala podnošenjem amandmana na član 68, ali ne propisujući jasne mere zaštite maloletnika. Predlagač, predsedavajući Odbora, naglasio je da će se sve nepreciznosti, površnosti i manjkavosti otkloniti podzakonskim aktima. Da se slučajno ne zamere Mitroviću, Eliti i Pinku. Da se razvlači i obesmisli kao i mnogo puta do sada. Dok Mitrović i klapa ne istrguju još neku povlasticu, namlate se silnog novca u odurnom rijaliti programu, ne uvuku još koga u lanac korupcije i ne razore sasvim sistem vrednosti u Srbiji, ili bar ono što je od njega preostalo", smatra Manojlović.
 
O ovom amandmanu nije bilo reči ni u zvaničanom saopštenju o sednici Odbora, objavljenom na sajtu Narodne skupštine. Navedeno je samo da su narodni poslanici na Zakon o elektronskim medijima podneli 130 amandmana, da su Vlada i Odbor odlučili da prihvate dva amandmana i predložili Narodnoj skupštini da ih usvoji, ne navodeći o kojim amandmanima je reč. Dodato je da je, takođe, Odbor za kulturu i informisanje podneo svoj amandman, na koji je Vlada dala saglasnost, ponovo ne precizirajući o kom amandmanu i kojem članu zakona je reč.
Medijska ekspertkinja Maja Divac, koja je uočila da je član 68 ZEM-a promenjen i to objavila na društvenoj mreži X, kaže za Cenzolovku da je skandalozno kako se vlast bavi zakonima i da je očigledno da je neko uticao da se ovaj član zakona zameni.
 
"Poenta stare formulacije jeste da rijaliti programi, poput Elite, ne bi smeli da se prikazuju pre 23 sata, jer ti sadržaji nisu prikladni za mlađe od 18 godina", objašnjava Divac.
 
Ipak, kako navodi, dobra stvar je što je u zakon unesena odredba da od 6 do 21 sat smeju da se prikazuju samo programi koji su prikladni za mlađe od 12. Prema njenom tumačenju, to znači da rijaliti programi i slični programi koji sadrže nepristojno ponašanje, vređanje i drugo, od 4. novembra, kada je novi Zakon o elektronskim medijima stupio na snagu, ne smeju da budu u dnevnom programu.
 
Komentarišući to što se u novom članu 68 kaže da će bliža pravila u vezi sa objavljivanjem rijaliti programa i drugog nepodesnog sadržaja biti uređena podzakonskim aktom, Divac kaže da praksa pokazuje da podzakonski akti nikada nisu bili stroži od zakona, te da ni sada ne mogu da se očekuju rešenja koja će unaprediti ono što piše u zakonu.
 
Ostatak teksta nalazi se OVDE.
  • Teo

    11.11.2023 07:03
    Dopuna
    Vlast nije samo taj član neprimetno izbacila iz zakona, već je poodavno izbacila i moral i vaspitanje iz života nacije.
  • Vule

    10.11.2023 20:41
    Koliko ja znam deca uopste ne gledaju tv. Prolaze pored njega kao pored komada namestaja, a gledaju u telefon non stop.
  • Dilka

    10.11.2023 19:41
    evo resenja
    Ljudi uglavnom shvate sta hoce a sta nece ako to debelo plate - obavezati Pink da naplacuje po minutazi,epizodi ili kako vec debeeeeeeeeeeeele pare onima koji gledaju a zatim i vezivanje za nalog odrasle punoletne osobe sa svim podacima - JMBG, adresa i sve sto jos moze da ogranici zloupotrebu. Ko se toga ne prodrzava straaaaaaaaaasn kazniti, roditelja koji to dozvoli ( ono u Ribnikaru je ocito bilo nepropisno drzanje oruzja - sa kojim predumisljajem necu da zalazim ali kriv je roditelj) obavezno zatvor bez nanogvica i placanja i/ili odlozene kazne ako neko bude dobar u narednom periodu i ne ponovi delo. kazniti bajbokanom i zabranom da ikada vise ima pristup tim sadrzajima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.