Kolege glumci i prijatelji se opraštaju od Lauševića: Beskrajno šarmantan čovek i veliki umetnik

Vest o smrti jednog od najvećih srpskih glumaca Žarka Lauševića pogodila je mnoge njegove kolege.
Oni se putem društvenih mreža i medija opraštaju od svog prijatelja i ističu da je ovo nenadoknadiv gubitak za srpsku kulturu i da nas je zauvek napustio veliki i neponovljivi Lauš.
 
Poslednju glumačku ulogu Žarko Laušević ostvario je u Herojima Halijarda, a reditelj Radoš Bajić istakao je da je smrt velikog glumca crni dan za srpsku kulturu i kinematografiju.
"Tamo odakle se niko nikada nije vratio otišao je jedinstveni, veliki, neponovljivi i najveći – Žarko Laušević. Bila mi je čast da sarađujem s njim i da mu budem prijatelj. Poslednji aplauz upućen njemu na premijeri našeg filma Heroji Halijarda, pre nešto više od mesec dana, trajao bi večno da ga on sam nije prekinuo. Sve je to veliki Lauš zaslužio. Moju veliku žalost i osećanje nenadoknadivog gubitka, dele svi u našoj produkciji 'Kontrast studios' – uz izraze dubokog saučešća koje upućujemo njegovoj porodici", naveo je Radoš Bajić.
 
 
Lauševićev mlađi kolega Milan Marić, koji je igrao u seriji Pad snimljenoj po motivima knjige Godina prođe, dan nikad, oprostio se od Lauševića na društvenim mrežama uz nekoliko fotografija velikog glumca, ali i emotivnim rečima.
"Možda bi ipak trebalo da napišem: Hvala ti što si bio takav kolega. To zvuči prisnije i intimnije, a i zaista jeste. Morao bih onda obavezno da dodam da si bio divan kolega, pun strpljenja, saveta i razumevanja za nas "balavce". A to sve znaš, to sam ti sve već rekao. I nisam jedini", deo je Marićeve objave.
 
 
Reditelj i Lauševićev bliski prijatelj Miroslav Lekić rekao je za RTS da se obistinilo ono najgore, ali da će Žarko zauvek ostati s njim.
 
"Zaista sam sve vreme ove Žarkove borbe bio ubeđen da će Žarko kao i uvek do sada izaći kao pobednik. Nažalost, to se nije obistinilo. Kada vam ode neko tako blizak i drag, nikad niste spremni na to i jedino što bar za sebe mogu da kažem da Žarko ne može da ode – sa Žarkom sam svaki dan i u kući i u montaži i u nekim svojim razgovorima u njegovim knjigama i u filmovima tako da naše druženje se nastavlja", istakao je Lekić.
 
Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije, rekao je da Žarko Laušević kao i svaki veliki glumac ne umire jer to ne čine likovi kojima je izdao pasoš za večnost na velikom platnu i malom ekranu.
 
Naglasio je da će se u "tužnim danima koji slede pominjati filmovi, serije, predstave i knjige, a njegova najveća uloga bio je upravo njegov život".
 
"U svom životu Laušević je dostojanstveno prošao sve uspone i padove, iskušenja i žanrove koje nijedan scenario ne može da postavi", rekao je Karl.
 
Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić ocenio je da je Lauševićeva smrt veliki gubitak za kinematografiju. Pantelić je rekao da je Laušević "možda poslednja velika glumačka zvezda jugoslovenske kinematografije".
 
"Ostaje upamćen po izuzetnim saradnjama sa Miroslavom Lekićem na filmovima Dogodilo se na današnji dan, Bolje od bekstva i Nož, ali i mnogim drugim filmovima iza kojih su bili Dejan Šorak (Oficir sa ružom), Zdravko Šotra (Braća po materi)", naveo je Pantelić.
 
Od glumca se oprostio i muzičar Momčilo Bajagić.
 
"Bili smo prijatelji. Glumio je u spotu za našu pesmu Montenegro, a i radio sam muziku za predstavu Život Jovanov u kojoj je on igrao", naveo je on.
 
Prema njegovim rečima, Laušević je bio "jedan od najboljih glumaca na ovim prostorima".
 
"Divna osoba, imao je tešku sudbinu. Prerano je otišao", naveo je Bajagić. 
 
Od Lauševića se oprostio i Žika Milenković iz grupe "Babe" rečima da će se uvek sećati zajedničkih susreta.
 
 
Svetislav Bule Goncić, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu, rekao je da je Žarko Laušević bio beskrajno šarmantan čovek i veliki umetnik. Goncić je napomenuo da je bio na klasi studija glume zajedno sa Lauševićem na Fakultetu dramskih umetnosti.
 
"Svi smo znali da će Laušević biti veliki umetnik još na studijama. Lauševićev šarm bio je neodoljiv i svi smo bili počastvovani što je delio klasu s nama. Osećali smo da izrasta u sjajnog glumca. Nedostajaće nam Laušević na pozorišnoj sceni i na filmskom platnu. Nesumnjivo bio je veliki umetnik, ali takvih ljudi je uvek malo u svakom društvu. Nedostajaće nam u svakom slučaju... Njegov karakter, duhovitost, intelekt...", dodao je Goncić.
 
Poslednje zbogom Lauševiću, sa Instagrama je uputio glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić.
 
 
Na društvenim mrežama od kolege su se oprostili i glumci Sloboda Mićalović, Sergej Trifunović, Branislav Trifunović, Danica Maksimović, Gordan Kičić, Nikola Kojo, Pavle Mensur i Nina Janković Dičić.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@janxnina)

 
 
 
 
 
Glumica Svetlana Ceca Bojković izjavila je ta N1 da je ovo veoma tužan dan za sve one koji su poznavali Žarka Lauševića.
 
"Za sve nas koji smo poznavali i voleli Žarka Lauševića ovo je trenutak velike tuge, verujte. Ja nisam bila u stanju da bilo šta kažem, nisam se javljala ni na telefon. To nas je sve jako pogodilo sve nas je bolelo iako smo znali da je teško bolestan, nada je uvek postojala da će se izvući još potrajati mu biti bolje", kazala je ona.
 
Dodaje da je imao "jedan težak i tragičan život".
 
"Bio je višestruko talentovan. On je i odlično pisao, odlično je i slikao. Ja sam videla njegove slike, u Njujorku na zidovima u njegovom stanu, njegove divne portrete – njegove žene, ćerke, Belog anđela. Tada sam ga pitala odakle ti ovo, kada si ovo slikao? ‘Rekao je: ‘Pa u zatvoru’! On je bio svestrano talentovan i divan čovek", rekla je ona.
 
I autorka i voditeljka "Utiska nedelje" Olja Bećković se dirljivim rečima oprostila od Žarka Lauševića.
 
"Poslednji put smo se sreli pre nekoliko meseci na ulici. Prvo sam osetila neki topli pogled, a tek onda ga prepoznala. Žarko je bio živa rana i materijalizovana nežnost. Toliko je njegovih prijatelja koji ga čekaju na nebu s kojima će imati o čemu da razgovara, da ima smisla da mu poželimo srećan put u Raj, koji ga, duboko verujem čeka", navela je ona za portal Nova.rs.
 
Olja Bećković je završila glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, a sa Žarkom Lauševićem je glumila u filmu "Dogodilo se na današnji dan".
 
"Šmeker" u čast Lauševića u Kinoteci 
 
Povodom smrti Lauševića, Jugoslovanska kinoteka će večeras u 20 časova vanredno u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici prikazati film Šmeker reditelja Zorana Amara iz 1986. godine, uz slobodan ulaz.
 
"Već narednog meseca organizovaćemo veliku retrospektivu našeg velikog glumca koji nas je fizički napustio", najavio je direktor kinoteke Jugoslav Pantelić.
  • Bane

    16.11.2023 07:22
    Okajao svoje prethodne grehove, jos je i u plusu. Pocivaj u miru i neka ti je laka zemlja.
  • Ljubav

    15.11.2023 22:04
    Izuzetan
    Hvala.
    Tuga.
    Napokon je našao svoj mir...napaćena duša.
    Veliki talenat...veliki glumac.
  • Lana

    15.11.2023 21:33
    Lausevic
    Gubimo jednog velikog glumca i coveka neka mu je vecna slava

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.