Posle Vulina, SAD uvele sankcije i Miši Vaciću i Nenadu Popoviću

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije predsedniku Srpske desnice Miši Vaciću i bivšem ministru u Vladi Srbije Nenadu Popoviću.
Posle Vulina, SAD uvele sankcije i Miši Vaciću i Nenadu Popoviću
Foto: Medija centar Beograd
Kako navodi N1, Miši Vaciću, nekadašnjem državnom službeniku u Vladinoj kancelariji za Kosovo i Metohiju, a danas predsedniku vanparlamentarne stranke Srpska desnica, sankcije su uvedene zbog povezanosti sa Rusijom, odnosno štetnih spoljno-političkih aktivnosti, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva finansija SAD
 
Iz istog razloga sankcije su uvedene i Nenadu Popoviću, biznismenu poznatom po dobrim vezama sa Moskvom.
Nenad Popović je bio ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a predsednik je Srpske narodne partije (SNP), koja je koalicioni partner Srpske napredne strnake (SNS).
U obrazloženju sankcija, navodi se da Popović "koristi veze sa Kremljom da obezbedi poslove za svoje kompanije u Rusiji, od kojih većina posluje u sektoru konsaltinga, nekretnina i elektronike, kako bi izgradio lično bogatstvo kroz pronevere i poreske šeme".
 
Sankcije su mu uvedene zbog poslova u sektoru elektronike u Rusiji. Taj sektor je pod sankcijama Zapada od ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se sprečilo da tehnologija bude korišćena na ratištu.
 
Vacić se na listi sankcionisanih našao zbog, kako je navedeno u obrazloženju, aktivnosti koje "podrivaju mir, bezbednost, političku stabilnost ili teritorijalni integritet Sjedinjenih Država, njihovih saveznika ili partnera", a u korist ruske Vlade.
 
Od početka invazije na Ukrajinu učestvovao je na mitinzima podrške Rusiji i protivio se uvođenju sankcija toj zemlji.
 
Na listu sankcionisanih postavljen je i crnogorski kontroverzni biznismen Branislav Brano Mićunović, poznat i po izuzetno dobrim vezama sa bivšim crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.
 
Na popisu sankcionisanih iz Bosne i Hercegovine (BiH) izdvaja se Savo Cvijetinović Tigar, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), koji danas neguje bliske odnose s ruskim veteranima, bajkerskom grupom "Noćni vukovi" i drugim ruskim organizacijama, preneo je N1.
 
Na listi su još i Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Miodrag Davidović i Branislav Mićunović iz Crne Gore i Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Severne Makedonije.

Podsetimo, pod sankcijama SAD je od 11. jula i bivši šef BIA Aleksandar Vulin zbog, kako se navodi, korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Vulin je navodno umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije, navodi se u odluci američkog Ministarstva finansija.
  • Биљана

    26.02.2024 20:02
    Odgovor
    (Eon:"Osim Miše i Neše ima još kapitalca kojima bi trebalo uvesti sankcije ")
    Što bi rekao pokojni Moša Pijade:"Od nečega se mora početi."
  • Zare

    17.11.2023 13:10
    @Plaćač poreza
    Koliko su spremni na Balkanu da ratuju za interes Kremlja, pokazalo se u Banjskoj.
  • Nemanja

    17.11.2023 10:09
    Ne pomažu tu sankcije, videli smo na kraju 90-tih koja terapija radi posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija