Bivši ministar Ratko Dmitrović pod istragom zbog zloupotreba na konkursima

Tužilaštvo za organizovani kriminal počelo je da postupa po krivičnoj prijavi Komiteta pravnika za ljudska prava protiv bivšeg ministra za brigu o porodici Ratka Dmitrovića.
Bivši ministar Ratko Dmitrović pod istragom zbog zloupotreba na konkursima
Foto: 021.rs
Prijava je protiv Dmitrovića podneta zbog zlupotreba na konkursima namenjenim mladima, porodicama i ženama, rekla je direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) Katarina Golubović.
 
Ona je rekla da su prijave podnete protiv Dmitrovića, NN osoba koje su bila u Komisiji za ocenu, rangiranje i odabir projekata, kao i osoba koje su bile uključene u postupak za koje je podneta prijava zbog trgovine uticajem.
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je izveštaj, baziran na javno dostupnim podacima, da je mreža fantomskih organizacija lažirala izveštaje i izvlačila milione iz budžeta na javnim konkursima namenjenim mladima, porodicama i ženama, označavajući kao odgovornu osobu Aleksandru Čamagić. 
 
Golubović je podsetila da je slična situacija bila sa konkursom 2014. godine u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja kada ga je vodio Aleksandar Vulin. Tada je podneta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja jer je novac bio dodeljen fantomskim organizacijama, ali ona nije ni razmatrana, jer je političkom odlukom novac stopiran i dat u druge svrhe.
Umesto ranjivim grupama, novac je otišao za lečenje bolesne dece.
 
Prema rečima novinarke BIRN Gordane Andrić, Čamagić nije na krivičnoj prijavi.
 
Građanske inicijative i BIRN četvrtu godinu za redom, od 2019. do 2022. godine prate potrošnju državnog novca na javnim konkursima za medije i javno informisanje, civilno društvo, kulturu i omladinu i do sada su prikupili podatke sa više od 2.400 javnih konkursa.
 
Andrić je rekla da je u tom periodu potrošeno oko 200 miliona evra, a za ove četiri oblasti samo iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju potrošeno je bar pet miliona evra tokom 2021. godine.
 
Na konkursu iz 2022. godine ta suma novca je manja, oko tri miliona evra, ali skoro 2,5 miliona je otišlo mreži fantomskih organizacija, dodala je ona.
 
Andrić je ukazala da je tim organizacijama i konkursima zajedničko ime Aleksandre Čamagić jer se, kako se ona pomerala na funkcijama od opštine Novi Beograd, preko Ministarstva i sada u Gradskoj upravi, i mreža tih organizacija javljala na određene konkurse.
"Oni prate nju", rekla je Andrić.
 
Ona je navela i da je Ratko Dmitrović, tadašnji ministar za brigu o porodici i demografiju, za BIRN rekao da ne zna ništa o ovim konkursima, te da se njima nije bavio zbog bolesti, već da je Aleksandra Čamagić bila predsednica konkursnih komisija. 
  • Znači

    22.11.2023 21:56
    Zato tolika "briga" za žene, porodice, decu.
  • Voja Š.

    22.11.2023 19:46
    To je taj patriotizam, borba za porodicu, borba za selo, borba za Srbiju. Prvo pomaziš svoju bradu pa onda ostali ostalih Srba.
  • Igor

    22.11.2023 17:24
    Nadam se da ce i dr Kisic doci na red

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.