RIK: Ne postoje uslovi za izbore na Kosovu, glasaće se u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da ne postoje uslovi da se na Kosovu i Metohiji sprovedu izbori.
RIK: Ne postoje uslovi za izbore na Kosovu, glasaće se u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu
Foto: 021.rs
Birači sa Kosova moći će da ostvare svoje pravo u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.
 
Lokalne samouprave odrediće naknadno na kojim biračkim mestima će građani sa Kosova glasati.
Kako je rekao predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, oni su Kancelariji za Kosovo i Metohiju uputili dopis o načinima da se omogući glasanje na izborima na prostoru KiM.
 
"Obavešteni smo od kancelarije da nije moguće realizovati izborni postupak na Kosovu koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, jer privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem glasanje uslovljavaju priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i odbijaju da obezbede delovanje Oebsa koji asistira u izborima još od 2012. godine", rekao je Dimitrijević.
Član RIK-a Nemanja Stanković predložio je da se RIK obrati vladi Srbije, kako bi se ona obratila Unmiku i ostalim organima, te da se ne odreknu olako glasanja na Kosovu.
 
Član RIK-a Miroslav Vasić rekao je da nije jasno kome se Kancelarija za KiM obratila i kakav je odgovor dobila, ali da postoje međunarodni garanti raznih sporazuma i da ne treba preći olako preko ovog izmeštanja biračkih mesta.
 
Željka Radeta rekla da je do 2022. Oebs imao ulogu u izborima, a da sada više nema, da je Kancelarija za KIM navela razloge u svom dopisu zašto da nema mogućnosti da se izbori održe i da je odluka o izmeštanju glasanja "jedina ispravna i moguća".
Proglašena Tadićeva i Radulovićeva lista
 
RIK je proglasila večeras izbornu listu "Saša Radulović- Dosta je bilo- Boris Tadić - Socijaldemokratska stranka - Ana Pejić - Otete bebe - Dobro jutro Srbijo".
 
Kako je rečeno na sednici, podneta je lista sa 250 kandidata koja ispunjava sve uslove za proglašenje, uz nju je predato 11.597 izjava o podršci građana, a naknadnim prebrojavanjem je utvrđeno da je predato 10.534 valjanih potpisa.
 
RIK je na sednici konstatovala i više ostavki na mesta u opštinskim izbornim komisijama.
  • Gavril

    24.11.2023 09:06
    Ne postoje uslovi za izbore na Kosovu jer niko neće da glasa za Vučića. Iz istog razloga izbori su 17. a ne na primer 24. decembra da ne bi mogli da glasaju svi gasterbajteri koji dolaze tada u Srbiju jer takođe niko u dijaspori ne glasa za Vučića nego protiv njega.
  • pera

    24.11.2023 08:36
    Glasanje
    Kosovari ce glasati u Srbiji.Jos veca sansa Rezima da manipulise glasovima.
  • Kuku

    24.11.2023 07:29
    Lele
    Zar Kosovo nije Srbija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.