Vučićeva pisma penzionerima: Kolike su moguće kazne zbog zloupotrebe podataka o ličnosti?

Korišćenje podataka o ličnosti van svrhe za koju su prikupljeni smatra se kršenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u slučaju pisama koje je predsednik Aleksandar Vučić uputio penzionerima.
Vučićeva pisma penzionerima: Kolike su moguće kazne zbog zloupotrebe podataka o ličnosti?
Foto: Pixabay
To je za Danas izjavila izvršna direktora Partera Srbija Ana Toskić Cvetinović.
 
"Nadležni bi trebalo da utvrde na koji način bilo koja treća strana može da dođe do podataka PIO fonda, posebno što ti podaci imaju i neke osetljive informacije", rekla je Toskić Cvetinović.
Ona je naglasila da je neovlašćeno prikupljanje podataka krivično delo i da zakon predviđa kaznu od 50.000 do 2.000.000 dinara.
 
"Međutim, ukoliko je službeno lice neovlašćeno prikupljalo podatke propisana je zatvorska kazna do tri godine zatvora", navela je Toskić Cvetinović.
Prema njenim rečima, i ranije je bilo sličnih slučajeva, ali su retko završavali kaznom.
 
"Svojevremeno je Crveni krst Medveđa kažnjen novčanom kaznom od 50.000 dinara jer je omogućio Miši Vaciću (predsedniku Srpske desnice) podatke o korisnicima za potrebe sprovođenja njegove političke kampanje", podsetila je Toskić Cvetinović.
 
Podsetimo, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je za Danas da je u toku prikupljanje podataka za inspekcijski nadzor u vezi sa pismom koje je u oktobru penzionerima uputio predsednik Vučić.
U pismu koje su penzioneri dobili od građanina Aleksandra Vučića, koji ga nije potpisao funkcijom predsednika Srbije na kojoj se trenutno nalazi, zahvalio im se "što su uz Srbiju" i najavio povećanje penzija i jednokratnu pomoć od 20.000 dinara u decembru.
 
Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević izjavio je ranije da je Srpska napredna stranka za dostavljanje Vučućevog pisma penzionerima platila 39 miliona dinara.
  • Selo

    24.11.2023 12:35
    Uvek isto
    Sećam se da je babi poštar doneo 4000 din jednokratnu pomoć penzionerima i pismo od Đilasa sa dodatnim obećanjima u subotu a u nedelju su bili izbori. To beše 2012.godina. Ni malo ne branim ove sad,samo konstatujem da svi političari imaju selektivno pamćenje. Kanda je neka epidemija. Tako će i ovi optuživati sledeće. I svi pošteni. Blago nama
  • Fića

    24.11.2023 09:19
    "Pismono penzionerima"
    Ništa od kazne "vrhovnomK...".
    Koji je to tužilac i sudija, koji smeju da pisnu po ovoj stvari...?!
    Ako građani Srbije žele da se prekine ovolika samovolja i bezzakonje, trebali bi da izađu na Izbore, jer svaki glasač koji ne izađe je "poklon snsovcima".
    Jedan njihov glas je protiv jednog protivnog i potrebna su DVA snsovska glasa da bi ga "pobedila".
    Priča se da "postoji oko 1.500.000 razlike između Popisanih građana i građana na Listi za Izbore".
    Da li je to tačno, to može da utvrdi samo sud i polciija.
  • MM

    24.11.2023 07:32
    @tošić
    U pravu si. Sve nam diiktiraju a mi ih slušamo. Ovo je bukvalno naređenje za koga da glasamo. Što se tiče izvođenja pasa za vreme korone ja sam mog izvodila tri puta. Da mi je neko prišao pitala bi AV jel on ide u wc jednom dnevno. Čist idiotizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija