Najavljen, a nema ga nigde: Gde je Tomislav Nikolić u kampanji SNS?

Iako je Aleksandar Vučić, bivši predsednik SNS, najavio da će u kampanji naprednjaka učestvovati i njen prvi predsednik Tomislav Nikolić, njega još nema.
Vučić je u oktobru na obeležavanju 15 godina od osnivanja SNS-a u Šapcu okupljenima poslao pozdrave Tomislava Nikolića, i poručio da će ovog puta zajednički učestvovati u podršci SNS-u. To su mnogi shvatili kao znak straha jer naprednjacima opada rejting i da zato moraju da posegnu za "starim asovima", piše Danas.
 
Ipak, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i stanovnik vile na Dedinju, iako više nije predsednik Srbije, još nije došao na mitinge naprednjaka, što ne znači da se to neće dogoditi narednih dana.
Nikolić se od završetka mandata na funkciji predsednika države 2017. vrlo retko, gotovo nikada, pojavljuje u javnosti, pa je zato najava njegovog učešća u izbornim aktivnostima bila iznenađenje.
 
Moguće je da je Vučić i odustao od te ideje.
Psiholog Žarko Korać za Danas ukazuje na to da Vučićeva predizborna kampanja, kao i obično, ima tri karakteristike.
 
"Pod jedan, ona je potpuno personalizovana, što je u suštini protivno Ustavu, jer on ne samo da nije predsednik SNS, već bi kao predsednik Srbije morao da predstavlja sve građane. On do kraja politički zloupotrebljava položaj predsednika Srbije. Drugo, on organizuje te skupove po Srbiji da bi prikazao vizuelno svoju veliku podršku, mada mu je poslednji u Beogradu pred skupštinom bio fijasko. Naravno, u manjim mestima ljudi su bukvalno ucenjeni da idu na njih. Treće, Vučić ipak donekle prilagođava svoju inače rutinsku kampanju, trenutku. On svakodnevno dobija rezultate istraživanja svojih fokus grupa. Zato je zanimljivo pitanje zašto nema najavljenog Tomislava Nikolića u kampanji", kaže on.
 
Prema njegovom sudu, dve su mogućnosti.
 
"Ili se u tim istraživanjima pokazalo da ga njegove pristalice ne cene i da ga ne žele u kampanji ili, što je mnogo manje verovatno, da on sam ne želi da učestvuje. Na poslednjim stranačkim okupljanjima i stranačkim slavama ga upadljivo nema. Što jeste vrsta protesta. Ali realno, faraonski vođene stranke i ne mogu da imaju dva lidera, čak ni simbolički", navodi Korać.
 
Profesor Fakulteta političkih nauka Siniša Atlagić misli da je iz čisto marketinškog ugla posmatrano izglednije da Nikolićeva eventualna uloga dođe do izražaja u danima koji dolaze, pred kraj kampanje.
 
"Reč je o osobi na krilima čije pobede na predsedničkim izborima su, kako god to izgledalo možda i većini u današnjem SNS-u, i Vučić i partija napravili uzlet na srpskoj političkoj sceni. U tom smislu on nije zanemarljiv promotivni resurs, ali ne i resurs koji može da se eksploatiše tokom većeg dela kampanje, kako zbog duže odsutnosti, tako, verovatno, i zbog unutapartijskih odnosa", objašnjava on za Danas.
Na pitanje da li je Vučić od njega odustao, odgovara da ne zna u kojoj meri učešće Nikolića odgovara Vučiću i, eventualno, drugim značajnim igračima u partiji.
 
"Kada sam rekao da je on važan resurs, govorim iz ugla socijalne psihologije. Konkretno, reč je o nekome sa kim, verovatno, postoji izvestan stepen identifikacije kod potencijalnih glasača SNS-a, i to kod onih koji su, možda, prepoznati kao oni koji u prethodnom periodu nisu glasali za SNS, odnosno koji su prestali da glasaju za partiju. Identifikacija ovde znači emocionalnu privrženost razvijenu prema partiji u vreme dolaska na vlast kome je on lično, odnosno predstava glasača o njemu, doprineo/doprinela više i od Vučića i od partije u tom trenutku", navodi Atlagić.
 
Kako zaključuje, ako bude doneta odluka da Nikolić učestvuje u kampanji, onda će, iz marketinškog ugla posmatrano, biti upotrebljena tzv. tehnika transfera kojom se pozitivna predstava o čoveku, instituciji, događaju ili slično dovodi u vezu sa nekim drugim političkim objektom, u ovom slučaju sa SNS-om.

Komentari 32

  • Zebra

    27.11.2023 09:43
    On im je džoker ako krene po zlu. Odmah u postelju da padne i glumi ludilo.
  • H

    27.11.2023 09:07
    H
    AV je video da mu ovaj Nikolic nemoze nikako pomoci po najnovijim istrazivanjima! I sve je preuzeo na sebe jer ide na sve ili nista! Rejting i popularnost su mu u drasticno padu i ovako ako se nastavi a hoce od 17 ce biti ruzna proslost zasluzeno!!!
  • cukimišuru

    27.11.2023 09:04
    nemože da stigne upiso tri fakulteta,pa mora da nauči gde je koji kad ga budu pitali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.