Meloni i Vučić u Beogradu: Robna razmena Italije i Srbije 4,6 milijardi

Premijerka Italije Đorđa Meloni, koja je u prvoj poseti Srbiji otkako je izabrana za premijerku Italije, sastala se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Na sastanku je bilo reči o unapređenju saradnje između dve zemlje kao i o evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i ratu u Ukrajini, piše N1.
 
Vučić je izjavio da je sa predsednicom italijanske Vlade Đorđom Meloni razgovarao o svim važnim pitanjima, te da veruje da će njen dolazak doprineti daljem unapređenju odnosa dve zemlje.
Konstatovao je da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Italije dobri ističući da je robna razmena između dve zemlje 4,6 milijardi.
 
"Verujem da će biti mnogo viši kada Stelantis u Kragujevcu krene u proizvodnju električne 'pande'", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, bilo je razgovora i o regionalnim pitanjima i o evropskom putu Srbije.
 
"Posebno sam zahvalan predsednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Italije evropskom putu Srbiji i posebno sam zahvalan Đorđi što je uvek želela da čuje naše mišljenje i imala uvek dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu", rekao je Vučić.
 
Meloni: Italija će uvek pružiti podršku Srbiji u Savetu Evrope
 
Meloni je istakla da su Italija i Srbija unapredili bilateralne odnose posebno u poslednjem periodu.
 
"Naša trgovinska razmena koja je izuzetna može da bude i bolja. U Srbiji ima mnogo italijanskih kompanija koje zapošljavaju 150.000 ljudi. Beograd je prvi grad na svetu gde su neke renomirane italijanske kompanije otvorile predstavništva. Sve to govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju", rekla je Meloni.
 
Naglasila je da će Italija uvek pružiti podršku Srbiji u Savetu Evrope i poručila da će Italija nastaviti da podržava proces proširenja, koji je nazvala ponovnim ujedinjenjem Evrope.
 
"Za nas je bitno da zapadna Evropa bude deo EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije i u Savetu Evrope", rekla je Meloni.
Ona se osvrnula i na dijalog Beograda i Prištine ističući da veruje da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova.
 
"Italija podržava taj proces i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele", rekla je Meloni.
  • Zemlja čudesa

    04.12.2023 06:36
    Aha...
    4 milijarde uvoza i 600 miliona izvoza.
  • Srbija ništa

    04.12.2023 04:13
    ne izvozi u Italiju
    Jedino su izostavili podatak da Srbija ništa ne izvozi u Italiju, kao što Srbija ništa ne izvozi u EU, a ukinuli smo carine za njihovu robu i sada sve uvozimo od njih. A zbog tih ukinutih carina za EU robu upropaštena je domaća privreda i poljoprivreda
  • Професор

    03.12.2023 22:54
    Баш чудно како пред сваке изборе неко дотрчи да му да подршку. Или ипак само наивни не схватају да је он свима добар док је на штету Србије.
    .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.