Ambasador Hil o poslovanju Rio Tinta: Građani Srbije će odlučiti kakvu privredu žele

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je američkim firmama najvažnije to što će Srbija biti deo EU, a kada je reč o poslovanju kompanije Rio Tinto, navodi da građani sami odlučuju.
"Znam da mnogi Srbi brinu da li će se to ikada desiti, ali američke firme veruju da će Srbija biti u EU. Kad pogledate mapu, a to je važno za sve, videćete da je Srbija na veoma dobrom mestu. Ako ovde izgradite neku fabriku, veoma ste blizu EU, a uskoro ćete i biti u Uniji", istakao je Hil.
 
On ukazuje da su ideja Otvorenog Balkana i Berlinski proces slične inicijative, jer uvećavaju tržište za kompanije i fabrike.
"Svaki takav integracioni projekat koji olakšava i ubrzava regionalizaciju je dobra ideja. Mislim da Srbija u tome ima posebnu odgovornost, jer je velika u poređenju s nekim drugim zemljama Balkana i verujem da mora pomoći nekim od tih zemalja da prevaziđu istorijsko nasleđe i nedostatak poverenja", kazao je Hil.
 
Kad se to uradi, ističe ambsador, ovakva inicijativa biće korisna ne samo za Srbiju, već i za sve njene susede.
Upitan da li, kao američki ambasador, podržava projekat Rio Tinta u Srbiji, Hil je rekao da ne bi želeo da se meša u taj spor "usred sudskog procesa" koji je kompanija povela protiv Srbije zbog zaustavljanja projekta "Jadar".
 
"Reći ću samo da će narod Srbije odlučiti o tome kako želi da organizuje svoju privredu i da li želi ekonomiju zasnovanu na rudarstvu, jer u Srbiji je mnogo rudnika, a neki od njih su kineski, kao Bor, gde se eksploatiše ruda bakra. Da li ćete otvoriti rudnik litijuma? Mislim da Srbija mora imati na umu da joj treba veza sa savremenom privredom, ne veze sa prošlošću, već sa budućnošću, jer Srbija će verovatno već 2024. početi da proizvodi svoj prvi električni automobil", rekao je Hil.
 
Ponovio je da kad je reč o izboru u pogledu litijuma i Rio Tintovog projekta, o tome mora da odluči srpski narod. 
  • S56

    06.12.2023 18:19
    Očigledno
    Ambasador nam misli dobro, ali u američkom stilu.
  • Zebra

    06.12.2023 11:18
    Građani Srbije su umorni od karcinoma i bolesti posle NATO demokatije 99, sad nam još treba neko ko će od toga da se bogati na račun zdravlja svih gradjana.
  • Plaćač poreza

    06.12.2023 10:50
    Ako nam mislite dobro upotrebite svoj uticaj da političari u Srbiji više rade na poboljšanju demokratičnosti društva, slobodi medija, ispunjenje uslova za pristupanju Srbije članstvu u NATO i EU što je obostrani interes i doneće bolji život i ekonomsku situaciju svim građanima Srbije. Neki ljudi u Srbiji izgleda ne znaju na kom kontinentu se Srbija nalazi. U politici nema ljubavi kao što neki misle. Postoji samo interes. Srbija je na Evropskom kontinentu i njen najbolji ekonomski i politički interes je da bude članica EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija